Wordt Ciara erkend als ramp in Brussel?

© Twitter - Ukkel
| In de Victor-Emmanuel III laan, vlakbij het Sint-Jobsplein, is een kanjer van een boom neergeknald

Het stormweer van het afgelopen weekend heeft heel wat schade veroorzaakt. Of de storm ook als ramp erkend wordt is nog niet duidelijk. Mathias Vanden Borre (N-VA) vraagt het alvast aan het Gewest. Bij een erkenning kan het Rampenfonds tussenkomen.

Niet alle schade van het stormweer wordt terugbetaald door een verzekering. Voor schade die niet wordt gedekt door een eenvoudige woon- of autopolis kan je in principe terecht bij het rampenfonds van het Gewest. Maar enkel in het geval dat de storm Ciara in Brussel erkend wordt als een ramp.

De erkenning van een ramp in Brussel is een nieuwe gewestelijke aangelegenheid. De bevoegdheid werd in 2014 overgedragen naar de gewesten en in oktober 2019 werd het wettelijk kader voor het rampenfonds in leven geroepen.

120 kilometer per uur

Voor een storm zoals Ciara moet er voor een erkenning als ramp sprake zijn van windsnelheden van 120 kilometer per uur. Het is aan het KMI om dat vast te stellen, maar zij zijn vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

“De procedure tot erkenning kan in gang worden gezet door een individuele gemeente, waarbij de beslissing dan enkel geldt voor de gemeente in kwestie,” aldus Zeynep Balci, woordvoerster van Minister-President Rudi Vervoort (PS). “Tot op heden hebben we nog geen aanvragen van de gemeentes gekregen”.

Een vraag van een parlementslid kan de procedure ook in gang zetten, die dan bij een beslissing zou gelden voor het hele gewest. Mathias Vanden Borre (N-VA) liet op Twitter alleszins uitschijnen van plan te zijn om dat te doen.

Als een storm zoals Ciara erkend wordt, komt het gewestelijk rampenfonds tussen voor schade aan onder meer huizen, verplaatsbare lokalen die voor woningen bestemd zijn en de roerende goederen voor dagelijks of huiselijk gebruik (zoals een auto bijvoorbeeld).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?