Zeker 6.600 manifestanten vragen ontslag Theo Francken

© Photonews

De politie telde zaterdagmiddag in Brussel 6.600 betogers, volgens de organisatie waren het er 8.000. De manifestanten riepen op tot het ontslag van staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

20180113_betoging_francken_3
© Photonews

Bij een eerste manifestatie, op 30 december, hadden betogers aan de staatssecretaris symbolisch een 'bevel om de regering te verlaten' afgeleverd. Toen werd een nieuwe samenkomst aangekondigd. Zaterdag werd voor het Noordstation verzameld 'om te controleren of dat bevel was uitgevoerd.'

De manifestanten motiveerden hun beslissing voor dat 'bevel' aan Theo Francken om de regering te verlaten wegens onder andere "de niet-naleving van zijn mandaat, schending van de grondwet en de Belgische wetten door migranten terug te sturen naar foltering en onmenselijke en vernederende behandelingen, leugens voor het Parlement en aan de samenleving."

Verschillende organisaties

"Op 30 december waren we met meer dan 300 mensen samengekomen voor het Centraal Station om het bevel aan Theo Francken te betekenen om de regering te verlaten. Die oproep werd gelanceerd door het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen en organisaties als MRAX, Jeunes anticapitalistes, JAC en Coordination des Sans-Papiers," aldus de Brusselse artiest Code Rouge, één van de initiatiefnemers.

"Vandaag hebben nog een twintigtal andere organisaties die oproep onderschreven. We hadden Francken twee weken de tijd gegeven, vandaag manifesteren we om de uitvoering van dat bevel te verifiëren," zegt Code Rouge.

De manifestatie vertrok aan het Noordstation en trok langs de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken, het Maximiliaanpark, het Klein Kasteeltje en werd ontbonden op de Nieuwe Graanmarkt.

20180113_betoging_francken_4
© Photonews
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?