Zevenhonderd Brusselse betogers solidair met Iraans protest

© Belga - BRUZZ
06/11/2022
Updated: 06/11/2022 18.35u

In Brussel trotseerden zondagnamiddag zevenhonderd mensen het gure herfstweer om mee te stappen in een betoging uit solidariteit met de protestacties die nu al bijna twee maanden lang plaatsvinden in Iran. In het Aziatische land protesteert een groot deel van de bevolking tegen het theocratische regime, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Sindsdien vinden ook in Brussel wekelijks kleinere of grotere betogingen plaats.

Onder het motto ‘Woman, Life, Freedom’ ontstond veertig dagen gelederen een wereldwijde protestbeweging. De protesten begonnen in Iran na de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die op 16 september het leven liet. Dat gebeurde na een arrestatie door de Iraanse zedenpolitie die haar had opgepakt omdat ze haar haar beter had moeten bedekken. Het kwam tijdens de protesten vaak tot confrontaties met de Iraanse veiligheidstroepen en tientallen mensen hebben in die confrontaties al het leven gelaten. De betogers in Brussel spreken van een nieuwe Iraanse revolutie.

Bij uitbreiding komen de actievoerders ook op straat voor de rechten van minderheden zoals de Koerden, Balochis, Lars, Arabieren, Azeri's en Afghaanse mensen in Iran. Tot slot vragen de actievoerders om een einde te maken aan de onderdrukking van de LGBTQ+-gemeenschap.

Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene waren er zondag zevenhonderd betogers. Sinds 23 september vinden bijna wekelijks betogingen in Brussel plaats tegen het regime in Iran, georganiseerd door de Iraanse diaspora. Twee weken geleden wisten die in Berlijn nog 80.000 mensen te verzamelen.

'Meer aandacht nodig in Europese media'

"De sluier werd kort na de proclamatie van de Islamitische Republiek Iran in 1979 een staatszaak", zegt Ava Basiri, één van de organisatoren van de betoging zondag, die vertrok vanaf het Noordstation. "Al 43 jaar zijn vrouwen de eerste slachtoffers van de theocratie van de mollahs, die met geweld en terreur het dragen van de sluier onder alle omstandigheden oplegt. Gedurende 43 jaar hebben veel Iraanse vrouwen de moed gehad om op risico van hun eigen leven dat gebod te weerstaan, en hebben er de prijs voor betaald."

Volgens de betogers zijn er de laatste weken in Iran al minstens 40 minderjarigen gedood door de veiligheidsdiensten, waarbij zelfs enkele kinderen van 7 en 8 jaar.

"De huidige situatie in Iran is een volledige schending van mensenrechten en we vragen de Belgische en Europese gemeenschap om hierop te reageren", klinkt het. "Het moment van steunbetuigingen zijn we alreeds lang voorbij. Wij willen meer maatregelen en wij willen meer aandacht in de media voor wat er in Iran gaande is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, actie iran, iran, mensenrechten Iran, Mahsa Amini, protesten Iran

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni