| Ashley Borgers, Merel Stevens, Katrien Van Beneden en Emma Hauser gaan in de herfstvakantie helpen in de Brusselse ziekenhuizen.

Zij gaan vrijwillig helpen in de zorg: 'Alle beetjes helpen'

EC
© BRUZZ
31/10/2020

Voor de studenten van de Erasmushogeschool is de herfstvakantie nog geen reden om thuis te blijven. Een deel van hen stelt zich vrijwillig kandidaat om mee te helpen in de Brusselse ziekenhuizen. En ook de docenten doen mee. In totaal trekken een vijftigtal studenten uit de zorgopleidingen hun groene schort aan om erin te vliegen.

Ashley Borgers wordt spoedverpleegster in de Europaziekenhuizen

Ashely Borgers_studente verpleegkundige Erasmushogeschool_vrijwilliger

| Ashley Borgers

“Ik start maandag op de dienst Spoedgevallen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel (een site van de Europaziekenhuizen, red.). Ik heb daar vorig jaar al drie maanden stage gelopen, dus ik weet redelijk goed wat er van mij verwacht wordt. Normaal gezien zou mijn stage pas op 9 november beginnen, maar door de huidige Covid-situatie heb ik gezegd dat ze mij vroeger mochten inschakelen.

“Ik zit in mijn vierde jaar Verpleegkunde. In theorie moeten wij dit jaar twee keer een stage van 400 uur presteren, maar we weten allemaal dat het meer dan 400 uur zal zijn. Gewoon omdat het nodig is. Ik heb al gehoord van stagiairs die er nu zijn dat een groot deel van de verpleegkundigen in Sint-Elisabeth is uitgevallen. Ik ga dus gewoon kijken waar ik nog kan helpen.

“Vorig semester heb ik al zeven weken met Covid-patiënten gewerkt, omdat mijn stagedienst in april plots werd omgebouwd tot Covid-afdeling. Ik kon er eigenlijk weinig leren, behalve wassen of medicatie geven, dus ik heb toen gevraagd om weer naar de spoedafdeling te mogen. Je wil toch een aantal technieken leren en toepassen als stagiair. Ik heb nu wel het gevoel dat het zou lukken om er te helpen, mocht het nodig zijn. Ik had toen ook mijn eigen patiënten als verpleegkundige.

“Natuurlijk is er de angst om zelf ziek te worden. Als ik uitval, moet ik mijn stage-uren later nog presteren en zou ik langer over mijn studies doen. Maar ik ben wel gemotiveerd om te helpen en ik zie het zitten.”

Emma Hauser gaat helpen in de grootkeuken van het UZ Brussel

Emma Hauser_student dieetkunde Erasmushogeschool_vrijwilliger UZ

| Emma Hauser

“Het is helemaal nieuw voor mij, want ik heb nog nooit stage gelopen. Ik zit in mijn tweede jaar Voedings- en Dieetkunde. Vorig jaar heb ik weleens vier uur kijkstage gehad, maar dat was ook niet in een ziekenhuis. Precieze details heb ik nog niet, maar ik zou volgende week in de grootkeuken moeten staan. We moeten de maaltijden rondbrengen en misschien ook wel helpen bereiden, dat zou kunnen.

“Ik zie het wel zitten. Ik heb me voorlopig opgegeven om twee dagen per week te gaan helpen. Toen de vraag werd gesteld, heb ik niet getwijfeld. Volgende week hebben we toch geen les, dus dat komt goed uit, en de weken nadien ga ik voorstellen dat ik ook vrij ben.

“Van mijn vrienden ben ik wel de enige die zich heeft opgegeven als vrijwilliger. Dat komt omdat we redelijk wat werk hebben momenteel en misschien speelt de schrik mee. Ik zou zelf uiteraard ook schrik hebben als ik eten naar de Covid-afdeling zou moeten brengen, dat lijkt me maar normaal. Het is me nog niet duidelijk of ik dat ga moeten doen. Ik verwacht vooral dat het druk zal zijn en redelijk chaotisch, tot in de keuken toe. Dat zie je duidelijk in het nieuws de laatste dagen. Daarom wil ik mijn steentje bijdragen. Als ik maar iets kan doen om te helpen, hoop ik dat hen dat goed uitkomt."

Katrien Van Beneden is docent, maar duikt ook in de grootkeuken

Katrien Van Beneden_opleidingshoofd voedings- & dieetkunde Erasmushogeschool

| Katrien Van Beneden

“In totaal hebben elf van onze studenten zich opgegeven om tijdens de herfstvakantie te gaan helpen. Ik ben opleidingshoofd in de Voedings- en Dieetkunde aan de Erasmushogeschool. De grootkeuken van het UZ Brussel zou elke dag twee studenten willen inzetten, dus hebben wij alle studenten gevraagd wanneer zij beschikbaar zijn. Het wordt nu een beetje een puzzel, maar alles hangt af van de noden van het UZ. De studenten kunnen helpen als productieassistent in de keuken en bij de distributie van de maaltijden. Eventueel kunnen zij de karren met maaltijden verder naar de verpleegafdelingen brengen. En ik wil als docent zeker kijken waar ik kan worden ingeschakeld.

“Ik heb natuurlijk thuis afgetoetst of het oké was, maar ik vind persoonlijk dat alle beetjes helpen om de pandemie te stoppen, ook al zijn wij maar een kleine schakel. Ik probeer twee dagen per week te gaan helpen, zodat ik daarnaast nog genoeg tijd heb om de studenten te ondersteunen in de lessen. Het is een pittige periode voor het hoger onderwijs en ik heb een voltijdse betrekking, dus ik heb gewoon gezegd dat ik beschikbaar ben in het weekend en eventueel op 11 november.

“Voor de studenten dieetkunde is er altijd een stage in een grootkeuken voorzien, dus het is zeker iets waar zij over kunnen bijleren. Het gaat over voedselhygiëne, de juiste temperaturen, maar ook over de juiste maaltijden voor mensen met een allergie of na een operatie. Op intensieve zorgen gaat het ook om hoe beademde patiënten hun voeding kunnen krijgen. En hoe dan ook is een evenwichtige voeding altijd belangrijk om weerstand op te bouwen.

“Zelf weet ik nog niet of ik naar de grootkeuken ga, want ik ben eigenlijk afgestudeerd als doctoraatshouder in de biomedische wetenschappen. Misschien kan ik wel ergens anders in het ziekenhuis bijspringen. Het is nu vooral nodig dat we tegemoetkomen aan de hulpvraag van het UZ, zodat hun personeel enigszins op adem kan komen.”

Merel Stevens wordt vrijwillig laborant in het UZ Brussel

Merel Stevens_studente laboratoriumtechnologie Erasmushogeschool

| Merel Stevens

“Het is de eerste keer dat ik in een laboratorium ga werken, want ik zou normaal pas in het tweede semester voor het eerst stage lopen. Ik zit nu in mijn derde bachelorjaar van de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie. Ik heb nog weinig informatie over wat ik zal moeten doen volgende week, maar in principe kan ik helpen bij de analyse van de Covid-stalen. Een PCR-test analyseren, leren wij al vanaf het eerste jaar op school.

“We hebben ons samen met een stuk of vier vrienden opgegeven om te helpen. Het is natuurlijk een beetje lastig te plannen, want meteen na de herfstvakantie hebben we nog twee examens. Ik weet dus dat sommige vrienden maar één dag gaan helpen, maar ik probeer alvast twee à drie dagen vrij te maken en ook nog enkele dagen na het examen. Er is ons nog niet gezegd hoeveel weken ze ons nodig zullen hebben. Ik denk dat we dat later vandaag wel zullen horen, of dat hoop ik toch. Zoals ik het begrepen heb, kunnen ze alleszins in het laboratorium en bij de microbiologie extra hulp gebruiken. En voor mij is dat ook handige ervaring om op te doen.”

BRUZZ volgt de ervaringen van de vrijwilligers op de voet. Volgende week lees je hier getuigenissen uit de ziekenhuizen en rusthuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, vrijwilligers coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni