Het kasteeldomein in Gaasbeek: sinds deze week is de kasteelpoort opnieuw open

Zomers weekend: tips voor een fietstocht buiten Brussel

KVDP
© BRUZZ
21/05/2020

Met een verlengd weekend en zomerse temperaturen in aantocht, hebben we iets om naar uit te kijken. Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen zijn veel activiteiten nog niet toegelaten. Wat wel nog steeds kan is fietsen, met het gezin of met twee andere mensen, naar mooie plekjes in de rand van de stad. We helpen je graag op weg.

De horeca blijft gesloten, dus aan een terrasje gaan zitten zal dit weekend niet lukken. Gelukkig kunnen we wel nog vanop de fiets van de buitenlucht genieten. Dat kan met het gezin of met twee andere mensen, en voorbij de gewestgrenzen met behulp van de fietsknooppunten. Zelf een route uitstippelen is eenvoudig.

Naar het Zuiden

Op iets minder dan 10 kilometer van de grens met Anderlecht is het kasteel van Gaasbeek goed bereikbaar met de fiets. Het Gewest verlaten kan via de fietsknooppunten. Het sprookjesachtige kasteel ligt vlakbij fietsknooppunt 23. Voor wie één kasteel niet genoeg is, is er tegenover het kasteel van Gaasbeek nog het kasteel van Groenenberg, in een oase van rust van 45 hectare.

Wie ten zuiden van Brussel liever richting bos fietst, kan een route uitstippelen tot fietsknooppunt 55. Dat bevindt zich in het midden van het Hallerbos. Voor de blauwe bloementapijten is het iets te laat, maar om verkoeling te zoeken is het bos ideaal.

Een fietstocht door het bos kan natuurlijk ook in het Zoniënwoud. Binnenrijden kan onder meer via het Rood Klooster, het Tournay-Solvaypark of het Ter Kamerenbos. De fietspaden gaan door het woud, tot aan het Kasteel van Terhulpen. Via de fietsknooppunten in en rond het Zoniënwoud is ook het park van Tervuren, één van die andere toegangspoorten tot het Zoniënwoud, goed bereikbaar. Op de website van het Zoniënwoud is een kaart met fietspaden beschikbaar.

Naar het Noorden

Voor wie een fietstocht ten noorden van Brussel gemakkelijker is, zijn er andere opties. Vanuit Vilvoorde is het mogelijk om, via de fietsknooppunten, het noordelijke deel van de Zenne te volgen. Dat kan via de knooppunten 14, 13, 18, 16 in de provincie Vlaams-Brabant tot knooppunt 94 in de provincie Antwerpen. Hier, ten noorden van Mechelen, komt de Zenne samen met het kanaal Leuven-Dijle en de Dijle zelf.

Ten noorden van Brussel zijn ook fietstochtjes mogelijk langs of door de kleinere natuurgebieden: langs het Beverbos in Wemmel, via de planententuin van Meise, het Lintbos in Grimbergen en de Wolvertemse Beemden.

Geuzetocht

Nog op fietsafstand van Brussel ligt het imposante kasteel van Beersel. Rustig fietsen kan langs het kanaal van Brussel-Charleroi, via fietsknooppunt 67 door deelgemeente Lot, over de meanderende Zenne. Richting Beersel via knooppunt 62 ligt brouwerij 3 Fonteinen op de weg. De Lambik-o-droom blijft tot nader order dicht, maar een oude geuze of kriek meenemen kan, want de winkel is wél open.

Dat dit de geuzestreek is, maakt een oude lambiekton op de rotonde aan fietsknooppunt 63 nog eens duidelijk. De fietsroute gaat verder in de Laarheidestraat, voorbij brouwerij Oud Beersel, tot er aan de linkerkant een kleine kasseien weg is: de Kasteelstraat. Die daalt af en gaat tot aan het kasteel van Beersel.

Terug richting Brussel fietsen kan via de Langestraat. Die begint schuin tegenover de parking van het kasteel van Beersel. Volg de kasseien door de velden in een idyllisch landschap van de Zennevallei. Rechtdoor gaat het pad verder in de Zennebeendenweg tot een Y-kruising. De Zenne opnieuw oversteken kan via een klein brugje links aan de Y-kruising. De weg gaat verder tot in Drogenbos, waarna de Brusselse gewestelijke fietsroutes beginnen aan het station van Stalle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Rand rond Brussel , fietstocht , weekendtips

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni