| Zorgverleners (archiefbeeld).

Zorgverleners willen prioritair worden gevaccineerd

© Belga
05/01/2021
Updated: 05/01/2021 12.48u

In een brief aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hekelt een groep artsen dat zorgverleners niet als eerste worden gevaccineerd. De vaccinatiecampagne gaat dinsdag van start in woonzorgcentra in ons land, maar er zijn te weinig vaccins om meteen ook het zorgpersoneel te vaccineren. "Ze staan als volgende in de rij", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Het initiatief van de eerste brief komt van Elie Cogan, vice-decaan van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Hij kreeg meteen veel bijval, niet alleen van zijn collega's, maar ook van experts zoals epidemioloog Yves Coppieters (ULB) en infectioloog Leila Belkhir (ULB). Ook de Académie royale de médecine de Belgique (ARMB), de Franstalige tegenhanger van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, steunt het initiatief.

De ondertekenaars wijzen de minister van Volksgezondheid erop dat zij in de frontlinie van de tweede coronagolf staan en vrezen voor een derde golf binnen enkele weken en voor de mutaties van het virus. Ze verwijzen ook naar de Wereldgezondheidsorganisatie, die aanraadt om bij de vaccinatie prioriteit te geven aan de zorgverleners met een gemiddeld en hoog risico om besmet te geraken met het coronavirus.

"Die aanpak garandeert niet alleen een betere zorg voor mensen die zwaar ziek zijn door COVID-19, maar ook voor het behoud van de zorg voor patiënten met andere ernstige aandoeningen", klinkt het. De artsen stellen voor om het voorbeeld van Frankrijk en Nederland te volgen, waar de volgorde van de vaccinaties herbekeken is om zorgverleners prioritair te vaccineren.

Het zorgpersoneel blijft prioritair en staat als volgende in de rij

Steven Van Gucht

Steven Van Gucht, hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

Steven Van Gucht van Sciensano heeft begrip voor de oproep van artsen om het zorgpersoneel prioritair te vaccineren. "Er zijn momenteel niet veel dosissen van het vaccin beschikbaar dus moeten er keuzes gemaakt worden", reageert de viroloog. "Het zorgpersoneel blijft sowieso prioritair en staat als volgende in de rij."

In juli stelde de Hoge Gezondheidsraad een advies op voor de vaccinatiestrategie. Initieel dacht men dat de vaccins er in maart of februari zouden zijn, maar uiteindelijk kwamen ze veel vroeger. "De beschikbaarheid van de vaccins is echter nog steeds heel beperkt. Voor januari zijn er ongeveer 300.000 dosissen van het Pfizer-vaccin. Dat is niet veel", verklaart Van Gucht. "Dan moet men natuurlijk keuzes maken. Het is dan zaak om de doses zo snel en zo effectief mogelijk in te zetten."

Wat zeker is, is dat Pfizer-vaccins goed beschermen tegen ziekte. Het is echter nog onduidelijk hoe goed ze beschermen tegen de besmetting zelf. Kan iemand die gevaccineerd is toch nog nog een lichte besmetting oplopen en het virus doorgeven aan iemand anders? Dat is momenteel niet duidelijk. "Ik vermoed dat iemand die gevaccineerd is, waarschijnlijk minder virus gaat produceren en voor een minder lange periode. Maar we weten op dit ogenblik nog niet hoe groot dat effect is. Dat zal de toekomst uitwijzen", aldus Van Gucht.

Zorgpersoneel beschermt zich beter

Ook als iemand slechts een klein aandeel van het virus draagt, kan dat voldoende zijn om iemand te besmetten. Dat is zeker het geval als de drager een persoon in de zorg is die dicht contact heeft met patiënten, die op hun beurt vaak extra gevoelig zijn voor besmetting. "Zelfs een klein beetje virus kan aanleiding geven tot besmetting en kan aanleiding geven tot ziekte en overlijden", verklaart Van Gucht. "Dat is de reden waarom gekozen is om in eerste instantie de vaccins in te zetten bij de bewoners van woonzorgcentra."

Hij benadrukt dat het zorgpersoneel sowieso prioritair blijft en als volgende in de rij staat. Van Gucht merkt nog op dat het zorgpersoneel in de tweede coronagolf veel beter in staat is om zichzelf te beschermen tegen een besmetting. Zo ligt het aantal zorgmedewerkers dat zelf in het ziekenhuis belandt een pak lager dan tijdens de eerste golf en is het percentage zorgverleners met antistoffen vergelijkbaar met het percentage bij de algemene bevolking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, vaccinatie zorg, frank vandenbroucke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni