Zowat 200 chauffeurs betogen voor Brussels parlement

© Belga
10/12/2021

Circa tweehonderd chauffeurs met een VVB-vergunning (voor diensten voor het verhuur van voertuigen met een bestuurder, zoals Uber) zijn vrijdag sinds 8.00 uur verzameld voor het Brussels parlement. Dat zal vrijdag stemmen over een tijdelijke oplossing waardoor die chauffeurs hun taxidiensten onder strikt gedefinieerde voorwaarden kunnen hervatten. De betoging verloopt rustig.

De chauffeurs verzetten zich tegen de aanpassingen die de Brusselse regering doorvoerde aan een voorstel van noodordonnantie (de 'sparadraps'-ordonnantie). "Door de herziene 'sparadraps' zal niet meer iedereen opnieuw aan de slag kunnen," zei Fernando Redondo, de voorzitter van de Association Belge des Chauffeurs de Limousine (ABCL). Hij hoopt dat het protest tot een nieuwe aanpassing kan leiden.

De noodordonnantie kwam er nadat Uber het UberX-platform op 26 november had afgesloten als gevolg van een arrest van het hof van beroep, waardoor de naar schatting 2.000 VVB-chauffeurs niet meer konden werken. Ze moet ervoor zorgen dat de getroffen chauffeurs tijdelijk weer aan de slag kunnen gaan, in afwachting van de inwerkingtreding van een definitief taxiplan.

De tijdelijke oplossing van de Brusselse regering maakt het mogelijk dat de uitbaters-chauffeurs van de VVB-sector hun werk in het Brussels Gewest kunnen hervatten binnen een juridisch kader. Zo moeten de chauffeurs werken op basis van een exploitatievergunning die is afgegeven na een aanvraag die uiterlijk op 15 januari van dit jaar is ingediend. Ze moeten ook kunnen bewijzen dat ze deze activiteit gemiddeld 20 uur per week uitoefenen en dus hun hoofdberoep uitmaakt. En ze mogen enkel ritten uitvoeren die vooraf via een platform werden besteld. Het oppikken van klanten, parkeren op de openbare weg of op een taxiplaats zijn verboden.

De commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement keurde de aangepaste noodordonnatie donderdagavond goed. Vrijdag wordt ze voorgelegd aan de plenaire vergadering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni