Zuidstation: project Jean Nouvel op de lange baan

© brusselnieuws.be
01/04/2011
De renovatie van Brussel-Zuid zal voorlopig beperkt worden tot een opknapbeurt van de perrons. Over het grote renovatieproject naar een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel is nog altijd geen beslissing genomen. Dat antwoordde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) in de Kamercommissie Infrastructuur op een mondelinge vraag van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

Vervotte wist te melden dat er met de NMBS nog geen beslissing is genomen over het project van Jean Nouvel. Dat moet het Zuidstation omtoveren tot een herkenningspunt, meer zelfs: een trekpleister in de stad. De Franse architect voorziet een "uniek zwevende constructie" boven de perrons, zo klinkt het nog altijd bij Euro Immo Star.

De grondige renovatie, met een budget van 30 miljoen euro, zou omkaderd worden door een masterplan voor de hele wijk. Het station zou 'transparanter' worden waardoor de verschillende wijken errond in elkaar kunnen 'overvloeien.'

Maar dat is dus allemaal niet voor morgen. In afwachting gaat Infrabel nu wel alle perrons vernieuwen tegen een kostprijs van 1,5 miljoen euro per perron. De afdaken worden herschilderd en waterdicht gemaakt, de perronboorden worden hersteld en de vloer krijgt nieuwe klinkers. De ingreep wordt gespreid over dit en volgend jaar. Het perron van de sporen 17 en 18 onderging deze opfrisbeurt al bij wijze van test.

"Ook Brussel heeft zeker recht op een mooi station met visuele meerwaarde, maar de huidige situatie en de belabberde toestand van de perrons lieten niet toe om nog langer te wachten," zegt Van Vaerenbergh. "De perrons voor binnenlands verkeer zullen nu tegen beperkt budget op eenvoudige wijze worden gerenoveerd. De reiziger hoeft dus niet te wachten op de uitvoering van een duur en complex project met grote uitstraling voor meer comfort."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni