Brusselaar maakt theaterstuk Piéton over aanrijding in Parijs: 'Niet meer elke dag boos'

LV
21/02/2024

Radio- en podcastmaker Kenneth Berth heeft een theaterstuk gemaakt over 'de heftigste gebeurtenis' uit zijn leven, aangereden worden door een auto in Parijs. "Dit stuk maken was voor mij een manier om mijn trauma te verwerken."

Donderdag voert Kenneth Berth zijn stuk Piéton op in GC De Kroon in Sint-Agatha-Berchem. Een geladen voorstelling, want het stuk gaat over zijn aanrijding op een zebrapad in Parijs enkele jaren geleden. "Dat was voor mij tot nu toe het heftigste moment in mijn leven. Mijn been was volledig verbrijzeld en ik kon een half jaar lang niet stappen", vertelt hij aan BRUZZ.

In dat half jaar revalidatie had Berth maar één doel voor ogen en dat was opnieuw leren wandelen."Ik heb me toen ook gerealiseerd dat het heel heftig is om je in Brussel te verplaatsen met een mobiele beperking. Ik moest de hele tijd vervoerd worden in een rolstoel en met alle kasseien was dat niet ideaal", herinnert Berth zich.

Verwerkingsproces

Het verwerken van het trauma van de aanrijding kon pas daarna beginnen. "De autobestuurder die het ongeval veroorzaakt heeft, is doorgereden. Ik ben lange tijd heel boos geweest op hem en heb zelfs een agentschap gevraagd om contact met hem op te nemen, maar ik heb nooit antwoord gekregen."

"Daarna ben ik met andere mensen in gesprek gegaan, onder meer andere autobestuurders die een ongeval veroorzaakt hebben. Die gesprekken heb ik opgenomen en heb ik ook verwerkt in het stuk", gaat hij verder. "Ik had in totaal veertig uur aan opnamemateriaal, maar dat heb ik gereduceerd naar een voorstelling van een uur."

"Het maken van dit stuk heeft mij geholpen om de aanrijder opnieuw als mens te zien met fouten en gaven. Ik heb hem ook een brief gestuurd met een uitnodiging voor de voorstelling. Ik zal altijd aan het ongeval blijven denken, maar het is nu veel minder aanwezig in mijn leven", besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni