Brusselse actrice Joely Mbundu speelt in Green Border: ‘Haat en protest van politici'

08/02/2024

Vanaf donderdag loopt de bekroonde film Green Border in de Brusselse cinemazalen. De aangrijpende zwart-witfilm van Agnieszka Holland toont een belangrijk aspect van de vluchtelingencrisis en is een pleidooi voor meer menselijkheid. Gunnar had woensdag de Brusselse actrice Joely Mbundu, bekend van de Dardenne-filmTori and Lokita, te gast in de radiostudio van BRUZZ. “Ik heb veel geleerd van Holland, later wil ik ook zo in het leven staan."

Green Border gaat over de vluchtelingenproblematiek in Wit-Rusland en Polen en speelt zich letterlijk af op die ‘groene grens’ tussen de twee Oost-Europese landen in het bosrijke oosten van Polen. Vluchtelingen uit onder andere Syrië en Afghanistan worden er slachtoffer van extreem politiegeweld door verschillende grenswachten en zijn de speelbal in een geopolitiek spel, waarin ze voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen de verschillende landen.

“Het gaat niet alleen om Syrische of Afghaanse vluchtelingen”, legt de Mbundu uit. “Velen komen ook uit Sub-Saharaans Afrika. De rol van Olienka - het personage dat ik speel - is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Judith, een Congolese studente economie die tijdens haar zwangerschap naar Europa vluchtte en ook slachtoffer werd van de geopolitieke belangen.”

Belangrijke verhalen

“Voor ik een rol of een casting call aanvaard, lees ik het scenario door en ga ik na of het iets voor mij is”, vertelt Mbundu. “Ik wil ook op voorhand weten met wie ik zal samenwerken, omdat ik me dan kan afvragen of ik iets van de cast en de mensen achter de schermen kan leren. Agnieszka Holland brengt zware, interessante, maar heel belangrijke verhalen. Dus over haar bestond er geen enkele twijfel.”

"Tijdens het filmfestival in New York", zo vertelt Mbundu, "kreeg de hele cast bodyguards ter bescherming”, aldus Mbundu. “Er kwam namelijk veel haat en protest uit de politieke wereld, vooral van politici die het niet met haar eens zijn. Toen besefte ik pas hoe invloedrijk haar films zijn en Green Border symbool staat voor een keiharde realiteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Green Border , Agnieszka Holland , joely mbundu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni