Vrijdagavond 2 juli 2021: teleurgestelde supporters van de Rode Duivels op het Sint-Gillisvoorplein tijdens de met 1-2 verloren kwartfinale tegen Italië op Euro 2020. De Italiaanse supporters juichen

| Supporters van de Rode Duivels tijdens de verloren kwartfinale tegen Italië op Euro 2020 (archiefbeeld).

EK-matchen Rode Duivels in meerdere gemeenten te bekijken op groot scherm

© BRUZZ
18/05/2024
Updated: 17/06/2024 10.05u

Het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland is gestart. De Rode Duivels spelen deze maandag hun eerste match tegen Slovakije, dus zullen meerdere Brusselse gemeenten de wedstrijd op groot scherm uitzenden. Wij stelden een overzicht samen.

Het is al enkele jaren geleden dat Brusselaars nog een match van de Rode Duivels op groot scherm konden bekijken. Zo gooide de covidpandemie roet in het eten tijdens het Europees Kampioenschap van 2020, dat wegens de omstandigheden in 2021 plaatsvond. Ook het Wereldkampioenschap in 2022 kon niet op grote schermen rekenen. Heel wat gemeenten en horecazaken waren het toen oneens met de onethische toestanden die het WK in gastland Qatar overschaduwden. Bovendien vond dat toernooi ook in de winter plaats.

Deze zomer zullen meerdere Brusselse gemeenten wel een groot scherm plaatsen voor de wedstrijden van de Rode Duivels. België komt alvast in actie 17, 22 en 26 juni, respectievelijk tegen Slowakije, Roemenië en Oekraïne.

Drank- en eetstandjes

In Oudergem vallen de wedstrijden te bekijken op het Edouard Pinoyplein, zo meldt de gemeente. Voor de gelegenheid zullen er ook eet- en drinkstandjes aanwezig zijn. In buurgemeente Watermaal Bosvoorde zal een groot scherm geplaatst worden op het Léopold Wienerplein.

Dat is ook het geval in Sint-Pieters-Woluwe, waar de wedstrijden op het Dumonplein te volgen zijn. In Ukkel zou alvast de eerste wedstrijd vertoond worden in het Wolvendaalpark, stelt burgemeester Boris Dilliès (MR) in Sudinfo. Of dat ook het geval zal zijn voor de wedstrijden nadien, is voorlopig niet duidelijk.

Voorts zullen de matchen van de Rode Duivels op twee plekken uitgezonden worden in Schaarbeek. In de eerste plaats in het stadion van Crossing Schaarbeek, waar deze zomer het evenement 'Game On' neerstrijkt. De EK-wedstrijden kunnen er bekeken worden, net als enkele etappes uit de Tour de France en, later in de zomer, de Olympische Spelen. Ook in het Chazalstadion zullen de wedstrijden worden vertoond.

In Evere zal voorlopig enkel de wedstrijd tegen Roemenië te bekijken zijn, tijdens het event 'Evere en fête'.

Tot slot zal op het Sint-Joostplein in Sint-Joost-ten-Node eveneens een groot scherm geplaatst worden.

Vergunning

De andere Brusselse gemeenten hebben momenteel niet de intentie om grote schermen te plaatsen. Ook niet Brussel-Stad. “Aangezien andere gemeenten al plannen hadden, zagen we er geen toegevoegde waarde in,” klinkt het op het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS). “Een mooie gelegenheid voor bezoekers om ook andere plekken in het Brussels gewest te ontdekken.”

Naast de grote schermen zullen de wedstrijden te volgen zijn in meerdere cafés en andere horecazaken. Uitbaters moeten daarvoor over een vergunning voor publieksvertoningen van de UEFA beschikken, uitgezonderd zaken die al andere vergunningen op zak hebben rond het uitzenden van sportwedstrijden.

Wordt er geen toegangsprijs gevraagd en wordt de uitzending niet gesponsord door derden, dan kan de vergunning voor publieksvertoningen kosteloos aangevraagd worden.

Dat geldt ook voor evenementen met een maximumcapaciteit van 300 personen.

Is het weer te slecht?

Dit zijn tien leuke plekken om naar het EK voetbal te kijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Sport , EK Voetbal 2024 , UEFA , Rode Duivels , wedstrijden op groot scherm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni