Toekomst BXL Beer Fest bedreigd: 'Bij ons is het glas altijd halfvol'

LV
20/03/2024

Het voortbestaan van BXL Beer Fest, een van de prominentste bierfestivals in het land, staat op het spel. De organisatie heeft nu een crowdfundingsactie gelanceerd om 30.000 euro op te halen. "De Belgische brouwerijen staan voor heel wat uitdagingen en moeten dan ook moeilijke budgettaire keuzes maken", vertelt Krishan Maudgal, directeur van de Federatie van Belgische brouwers.

De precaire financiële situatie van BXL Beer Fest komt niet aan als een verrassing bij Maudgal: "De biersector is nog niet helemaal bekomen van de coronacrisis, dat gecombineerd met de hogere energie- en grondstofprijzen en de loonindexering van vorig jaar, zorgt voor een kleinere winstmarge", legt hij uit.

"Daarnaast is ook de koopkracht van heel wat gezinnen erop achteruit gegaan en is er ook een groeiend gezondheidsbewustzijn rond alcoholische dranken. Dat zorgt ervoor dat Belgen steeds minder bier consumeren, daarbij wordt de volledige sector getroffen. Alleen zijn kleinere brouwerijen een stuk kwetsbaarder. Dat brouwerijen het financieel moeilijk hebben zorgt ervoor dat ze budgettaire keuzes moeten maken en dus niet meer aan alle festivals deelnemen", meent Maudgal.

BXL Beer Fest bestaat sinds 2017 en brengt tientallen brouwerijen samen, veelal uit Brussel en België, maar ook heel wat buitenlandse. Vorig jaar vond het bierfestival plaats in Thurn & Taxis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni