Bruzz

Curieus lanceert luisterwandeling met verhalen van bewoners Fedasil Molenbeek

Victor Peeters
© BRUZZ
28/05/2025

In Molenbeek opent vandaag de buitenexpo Talk of the Town. Achttien bewoners en medewerkers van opvangcentrum Fedasil delen er in een audiowandeling persoonlijke herinneringen aan eten uit hun thuisland. Het project is een initiatief van socioculturele organisatie Curieus.

In de straten van Molenbeek hangen vanaf vandaag 18 grote portretten van mensen met roots in onder meer Iran, Afghanistan, Guinee en Kenia. Elk portret is voorzien van een QR-code die je meeneemt naar een persoonlijk audiobericht. De rode draad doorheen de expo is eten en de herinneringen die ermee gepaard gaan.

De expo is de eerste Brusselse editie van Talk of the Town, dat eerder al in onder andere Gent en Mechelen werd georganiseerd. "Ons doel is vooral om de deelnemers in de spotlight te zetten met een foto en een podcast", zegt Louise Leonard van Curieus. "Daarvoor ondersteunen we ook nieuwe artiesten, zoals de fotograaf Deborah Ephrem."

Een van de deelnemers is Ameneh uit Iran. Ze vertelt over kabob kotlet, een gerecht dat haar moeder vaak maakte in haar kindertijd. “Uien, aardappelen, kurkuma en bloem. Met gekookte tomaten en barbari-brood erbij. Dat maakte ons altijd gelukkig", zegt ze. Over de maaltijden in het opvangcentrum is ze minder positief. “Nu, na twee jaar deze gerechten te hebben gegeten, kunnen we er nog steeds niet aan wennen, ze smaken ons niet goed", vertelt Ameneh.

Voor sommige deelnemers is het moeilijker om zomaar op een gerecht te komen. Zo heeft Gaspar Polulu weinig herinneringen aan specifieke maaltijden uit Angola. "Als je niet zoveel verschillende dingen te eten hebt, is het niet mogelijk om echt een voorkeur te geven", vertelt Polulu. "Je eet gewoon wat er is."

Ook medewerkers van Fedasil komen aan bod in de audiowandeling. Truus Poelaert, coördinator van het sociaal team, vertelt over de West-Vlaamse lukken (dunne dessertwafels, red.) die haar grootmoeder elk jaar met nieuwjaar bakt. “Ze is nu 99 en maakt ze nog steeds. Volgens de traditie brengen ze geluk voor het nieuwe jaar.”

Participatief traject

De expo kwam tot stand via een participatief traject. In een reeks workshops leerden de deelnemers hoe ze hun verhaal auditief konden vormgeven. “Ze kozen hun eigen foto’s, werkten mee aan de interviews en konden feedback geven op de montage”, vertelt Leonard.

De portretten zijn elk zo’n twee meter hoog en verspreid over verschillende locaties in Molenbeek, waaronder Park West, cultureel centrum Cassonade en gebouw Decock. De wandeling is gratis te volgen via de app IziTravel. De officiële opening van de expo vindt vandaag plaats om 16 uur en loopt tot eind november. Later op de avond is er nog een potluckmaaltijd bij Cassonade, waar bezoekers gerechten uit verschillende culturen kunnen proeven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni