Review
Score: 3 op 5

Civil War: 'Beklemmende roadmovie, maar met defecte gps'

Gerd Hendrickx
17/04/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Civil War.

In de VS gingen ze massaal kijken naar Civil War, de nieuwe film van Alex Garland (Annihilation, The Men) die een Amerikaanse burgeroorlog in de nabije toekomst wel erg realistisch voorstelt.

Die oorlog zien we door de ogen van een groepje journalisten aangevoerd door Kirsten Dunst als fotografe die te veel ellende gezien heeft, en Wagner Moura die een interview wil van de president die zich verschanst heeft in het Witte Huis.

Wat volgt is een roadmovie richting Washington waarbij elke ontmoeting een risico inhoudt: ze kruisen burgermilities, verloren gelopen soldaten, zijn getuige van folteringen en een massagraf. Een post-apocalyptische setting die knap in beeld gebracht wordt, maar erg vertrouwd terrein is voor wie ooit een half uur The Walking Dead gekeken heeft.

De finale is even spectaculair als huiveringwekkend: een veldslag in de straten rond het Witte Huis die akelige herinneringen oproept aan de bestorming van het Capitool door de aanhangers van Trump. En daarmee raken we aan de essentie van Civil War: is de film een waarschuwing, een oproep tot wederzijds begrip in het huidige verdeelde Amerika? Waar wil regisseur Alex Garland naartoe? Het blijft allemaal wat vaag en oppervlakkig.

Kortom, een beklemmende roadmovie door een verscheurd Amerika, maar wel een roadmovie met een defecte gps.

In de zalen vanaf 17 april

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni