Review
Score: 3 op 5

Green border: aanklacht mensonterende behandeling vluchtelingen

Niels Ruëll
07/02/2024

In de bekroonde film Green border jagen grenswachters op vluchtelingen in het moerassig bosgebied dat Polen van Wit-Rusland scheidt. Veterane Agnieszka Holland schopt Europa een geweten met de hulp van een handvol Brusselse acteurs.

“Het zijn geen mensen,” zegt de Poolse commandant. Ben je zelf wel mens als je zoiets over je lippen krijgt? De man vuurt zijn grenswachters aan om de vluchtelingen die ze aantreffen in het groen grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland zonder pardon terug over de grens te zetten. De beruchte pushback. Kinderen of niet. Bejaarde ouders of niet. In Wit-Rusland wachten hen nog meer pesterijen, ontberingen en vernederingen. Je zal Afghanistan of Syrië maar ontvlucht hebben om misleid te worden door een Wit-Russische dictator met een hekel aan Europa.

Agnieszka Holland doet haar best om het mensonterend, geopolitiek spel in het ontluisterende Green border vanuit verschillende oogpunten te benaderen en op alle betrokkenen gezichten te kleven. Niet elke grenswachter is een monster. Er zijn ook Poolse activisten die de vluchtelingen trachten te helpen.

Een van de hoofdrollen is voor de in Brussel aangespoelde Syrische acteur Jalal Altawil. Kleinere rollen zijn voor twee jonge Brusselse talenten: Joely Mbundu uit Tori et Lokita van de broers Dardenne en Aboubakr Bensaihi uit Rebel van Adil & Bilall.

In Amerika regisseert Holland afleveringen van roemrijke series als The Wire, Treme en House of cards. In Europa dankt ze haar reputaties aan de Holocaust-film Europa Europa en In darkness. De ervaren veterane kijkt niet graag weg wanneer Europa zich van haar lelijkste kant laat zien. Het Festival van Venetië beloonde haar engagement met de speciale juryprijs. Na een haatcampagne met een ongemeen giftige uithaal van de rechts-conservatieve minister van Justitie zijn de Polen en masse naar haar uit verontwaardiging geboren, gewichtige film gaan kijken.

In de zalen vanaf 7 februari

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni