Review
Score: 4 op 5

Poor things: ‘Knettergekke, sexy visuele trip’

Gerd Hendrickx
17/01/2024

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Poor things.

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos is hot. Hij is niet alleen populair bij fans van arthousecinema met een hoek af, maar ook erg geliefd bij de vakpers én de grootste filmfestivals.

Sterren als Colin Farrell, Olivia Coleman en Emma Stone staan in de rij om mee te spelen in zijn van de pot gerukte fabels. Die ademen steeds een cool feminisme uit, zijn doorspekt met absurde humor en keren genres als de kostuumfilm vrolijk binnenstebuiten.

Dat gold al voor het met een Oscar onderscheidde The Favourite en dat geldt nog meer voor zijn nieuwe film Poor Things. Op vlak van art direction en cinematografie schakelt Lanthimos hier nog een versnelling hoger met waanzinnige, artisanaal gebouwde decors en sublieme fotografie op pellicule. Het levert zintuiglijkje cinema op die je haast kan voelen en proeven.

Lanthimos werd terecht bekroond met de Gouden Leeuw voor beste film in Venetië, en ook Emma Stone ontving een welverdiende Golden Globe voor Beste Actrice. Volgende week volgt ongetwijfeld een Oscarnominatie voor diezelfde Stone.

In de bioscoop vanaf 17 januari

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni