Brusselaar senna JMB over zijn debuutplaat: 'Het is een zoektocht naar betekenis’

LV
08/02/2024

De Brusselse artiest senna JMB, of Johan Marc Baeten, bracht vorige week zijn eerste album Purity uit. "Ik haal inspiratie uit Braziliaanse bossanova, maar evenwel postpunk en cloudrap. Een onconventionele mix, maar de plaat is dan ook een zoektocht naar mijn eigen geluid."

Baeten werkt al enkele jaren aan muziek onder het pseudoniem senna JMB, zijn artiestennaam verwijst naar de formule 1-coureur Ayrton Senna. "Mijn vader was een grote fan en had bijgevolg ook een fascinatie voor Brazilië, waar hij mijn moeder ontmoette. Mijn familie woonde ook een tijdje aan de Ayrton Sennalaan in Brazilië, dus het is een knipoog naar mijn roots en het klinkt ook gewoon goed."

Onder die naam bracht hij in 2022 al de ep Scenery uit: "Dat project was een kennismaking, een collectie vignettes. Mijn nieuwe plaat Purity geeft al meer aan welke richting ik uit wil met mijn muziek, hoewel ik nog steeds aan het experimenteren ben en mijn eindstation nog niet bereikt heb."

Lyrisch leiden thema's zoals onrust en escapisme in combinatie met persoonlijke beelden en ervaringen tot sterk associatieve teksten in een stream-of-consciousness-stijl.

Bossanova, postpunk en cloudrap

Senna JMB doet niet aan hokjesdenken als het aankomt op muziek. Purity schippert tussen experimentele pop, elektronische IDM en cloudrap, maar bevat ook postpunk-invloeden.

"Purity is een album dat ik op een intuïtieve manier gemaakt heb samen met producer Kiche (Ismaël Iken). Ik heb me laten inspireren door artiesten die genre-overstijgende muziek maken zoals Yung Lean en Yves Tumor, maar evengoed heb ik Braziliaanse bossanova-akkoorden verwerkt in bepaalde nummers", doet hij uiteen.

"Dit album is niet alleen qua geluid onconventioneel, maar ook het creatieproces was heel gevoelsmatig, en is op zich ook een zoektocht naar betekenis. Purity is in die zin ook een referentie aan die zoektocht naar authenticiteit en betekenis, waarbij de nummers nu snel en energiek tot stand kwamen, maar dat in de toekomst wellicht anders zal zijn", besluit hij.

Senna JMB presenteert zijn nieuwe plaat live in de Beursschouwburg op 21 februari, met ook optredens van Sunchaser en gone icon.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni