Honderd kinderen palmen Flagey in voor zangshow Project Paradijs

© BRUZZ
24/01/2024
Updated: 25/01/2024 16.16u

Na maanden oefenen ruilden ruim 100 kinderen donderdag hun basisschool in voor het grote podium van het Flageygebouw. Ze zullen er naast professionele muzikanten van het Vlaamse Radiokoor zingen tijdens de voorstelling Project Paradijs, een spannend verhaal over natuurbehoud versus projectontwikkeling.

In een verre verre uithoek van de Stille Oceaan ligt het eiland Koeloenga waar de Koelanganen al eeuwenlang wonen in harmonie met de natuur. Op een dag meert echter een boot aan op hun prachtige kust waar acht mannen uitstappen die het eiland willen omtoveren tot een toeristisch paradijs met vakantieresorts en luxe appartementen, maar zonder enig respect voor de natuur.

Dat is het uitgangspunt van de spannende familievoorstelling Project Paradijs van het artistiek-educatief collectief Zingend Schip. De rol van de Koeloenganen is weggelegd voor 100 kinderen, de meesten zonder enige podiumervaring, uit verschillende basisscholen. Zij zullen samen optreden met professionelen van het Vlaams Radiokoor terwijl de actrice Kristine Van Pellicom, bekend van televisieseries zoals Clan en Oud België, optreedt als verteller. Na een eerste show dinsdag volgt donderdagmiddag opnieuw een schoolvoorstelling gevolgd door een open editie om 18.00 uur.

Zingen ontdekken

“Het is de bedoeling om kinderen op deze manier het plezier van zingen te doen ontdekken”, vertelt Margot De Ley van Zingend Schip. “Dat is ook onze expertise: wij zijn een collectief van pedagogen en muzikanten terwijl ik ook theater maak en schrijfster ben. Al deze talenten op een hoop vormen ons artistiek-educatief project.”

@bruzzket De leerlingen van de Sint-Jozefschool zingen op het podium van Flagey #weekvandebelgischemuziek ♬ origineel geluid - BRUZZKet

BRUZZKet maakte een video over de voorstelling. Te bekijken op TikTok.

Concreet gingen de medewerkers van Zingend Schip twee keer een voormiddag langs bij de geselecteerde scholen om de leerlingen de acht liedjes van de voorstelling aan te leren. Daarna kunnen de leerkrachten nog aan de slag met een reeks audiofragementen om te blijven oefenen.

“Dat doen mijn collega’s Sien De Smet en Tom Johnson op magistrale wijze. Zelfs voor groepen van 100 leerlingen lukt het telkens om iedereen te enthousiasmeren, het is bijna een show op zich. Vaak merken we ook dat onze passage een soort bijscholing vormt voor leerkrachten om meer muziek te gaan gebruiken, iets wat ze vaak niet goed durven.”

Het leuke is dat de betrokken kinderen op voorhand niet weten dat ze zullen optreden in Flagey wanneer ze de liedjes aanleren. “Ze weten dat ze op een podium zullen staan, maar niet dat aan hun muziek een hele voorstelling is verbonden. De kinderen hebben op het podium dan ook nog nooit hun tegenspelers van het Vlaams Radiokoor gezien, dit zorgt vanzelf voor de nodige theatraliteit.”

Zelfvertrouwen

Leerkracht Katrien Verhulst van de Sint-Jozefsschool in Watermaal-Bosvoorde is alvast laaiend enthousiast. “Het is zo’n leuk project. Zeven jaar geleden deden we al eens mee bij een eerder gelijkaardig initiatief van Zingend Schip en dat was het mooiste dat ik al met de kinderen had gedaan. Toen ik dus dit zag passeren, stuurde ik meteen een mailtje.”

"De kinderen zingen al 100 keer beter dan wij."

Katrien Verhulst

Leerkracht Sint-Jozefsschool in Watermaal-Bosvoorde

De Sint-Jozefschool zal donderdag deelnemen met twee klassen samen met nog een andere basisschool. "Wij hebben sinds de kerstvakantie nog bijna iedere dag wat geoefend, maar eigenlijk is het ongelofelijk hoe snel die kinderen teksten onthouden en daar mee weg zijn. Zij zingen al 100 keer beter dan wij.”

“Het zingen zal niet perfect zijn, maar ieder kind zal wel voelen dat het een plek heeft op het podium en dat is het belangrijkste”, aldus De Ley. “Voor de kinderen moet dit vooral een leuke, positieve ervaring zijn en een manier om zich te ontplooien en zelfvertrouwen te krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Podium , Project Paradijs , Zingend Schip , vlaams radiokoor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni