1888 EAT AND DRINK Gedeon

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Gédéon: museumkantine met eerlijk eten

Michel Verlinden
© BRUZZ
03/05/2024

Het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark kan bogen op een nieuwe en al ingewerkte eetgelegenheid: Gédéon. Dat adres, waar je terechtkan voor een lunch en een vieruurtje, stelt niet teleur.

Van buitenaf zie je, conform de eisen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, niets wat het bestaan van Gédéon doet vermoeden. Er is niet de minste indicatie of signalisatie om bezoekers de weg te wijzen. Het is wachten tot het mooi weer wordt en het veelbelovende terras op het zuidwesten de aandacht van voorbijgangers trekt.

Dat een nieuwe zaak helpt om dit dierbare museum nieuw leven in te blazen, is positief. Zeker als ze uitnodigt om terug te keren, wat het geval is.

Zonder revolutionair te zijn, serveert deze lunchkantine eerlijk eten. Het interieur is helder, overzichtelijk en goed uitgebalanceerd: het doet geen afbreuk aan de erfgoedwaarde van het gebouw en vervalt niet in stilistische gevoelloosheid.
Een aantal ingrepen, verspreid over twee met prachtig parket gevloerde ruimtes, creëren een verfijnde sfeer: de hangende vissen van ontwerpster Benedetta Mori Ubaldini, het door David LaChapelle gefotografeerde Last supper en een mooie bar met rode strepen.

Het evenwichtige menu bestrijkt een breed scala aan smaken: zalmrillette, burratina van aubergine, gesmoorde runderwang, een half haantje in een jus van morieljes ... Het is moeilijk om hier je gading niet te vinden.

Het evenwichtige menu bestrijkt een breed scala aan smaken: zalmrillette, burratina en caponata van aubergine, gesmoorde runderwang, een half haantje in een jus van morieljes ... Het is moeilijk om hier je gading niet te vinden.
Het voorgerecht, fijn kalfsvlees gegaard op lage temperatuur (16 euro), is een voltreffer. De lichte, speelse en weldoordachte bereiding bevat dierlijke eiwitten, maar is niet te zwaar. En de frisse gribiche-vinaigrette en knapperige stroaardappelen maken het helemaal af. Goed werk.

Het hoofdgerecht, een royale portie orecchiette (21 euro), zet helaas een stap terug. We waarderen de plantaardige aanwezigheid van de broccoletti, die de aardsheid van de Italiaanse worst compenseren. Ook een goede toevoeging zijn de Taggiasca-olijven, die diepte aan de compositie toevoegen. Aan de andere kant mist het gerecht een echt bindmiddel. De olijfolie voegt wat vet toe, maar dat is onvoldoende om de smaakpapillen in te pakken. Een lichte teleurstelling die de flan (9 euro), met vloeibare karamel en een licht verbrande smaak, snel doet vergeten.

GEDEON
Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel, gedeon-restaurant.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni