La vita al fresco: tien manieren om van de zomer te genieten in Brussel

Michel Verlinden
© BRUZZ
14/06/2025

Saskia Vanderstichele

Wanneer de zon de Brusselse kasseien gloeiend heet maakt, staat je maar één ding te doen: schaduw, verkoeling en verfrissing zoeken. Creatieve ijsjes, verfrissende drankjes of plekjes om af te koelen... Hier zijn tien goede tips voor een heerlijk frisse zomer.

1. De Sunset Yuja in Ondo

In Ondo, de eerste Koreaanse koffiebar van Brussel, drink je 's zomers met een rietje van de Sunset Yuja, een zelfgemaakte limonade op basis van cheong van yuja, een citrusvrucht uit het land van de morgenstilte die het midden houdt tussen een cederappel en een pompelmoes. Oprichtster Eujin Oh, opgeleid in accessoireontwerp aan La Cambre, creëerde hier een tot in de puntjes verzorgde plek. Ze bereidt zelf de cheong, traditionele siropen verkregen door fruit te laten macereren in suiker, volgens de recepten van haar grootmoeder. Hoewel ze daar warm worden gedronken, biedt ze hier ook een ijskoude en bruisende versie aan, zonder cafeïne of theïne, perfect om de temperatuur – ondo in het Koreaans – te laten zakken.

Dublinstraat 26, Elsene. Instagram: @ondo.bx

2. De citroensorbet van Giotto

Giotto, de ijsmaker die werd uitgeroepen tot de beste van België, heeft zojuist een tweede vestiging geopend in Jette. Een absolute aanrader: de sorbet van citroen uit Syracuse, met een verbluffende textuur. Hier geen korrelig ijs of bijtende koude, maar een voor sorbet onverwachte, haast melkachtige romigheid, zonder ook maar een spoor van zuivel. Het geheim? Een IGP-citroen rechtstreeks uit Sicilië, meesterlijk verwerkt door Christian Wu, een vakman met een achtergrond in de patisserie. De sorbet smelt op de tong en behoudt toch de levendigheid van de vrucht, balancerend tussen zure spanning en aromatische diepte. Een verfrissend alternatief voor de klassiekers.

Bonaventurestraat 103, Jette. www.gelateriagiotto.be

3. Lila29 – Rooftop boven op The Standard

Lila29 ligt boven op The Standard, een gloednieuw hotel midden in de Noordwijk, en voldoet aan alle eisen van de ideale rooftop: een adembenemend uitzicht en een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects en Bernard Dubois. Op de kaart van dit hooggelegen etablissement: tapas geïnspireerd door Spanje – kroketten, iberico presa, tortilla, arroz negro – om te eten bij vakkundig bereide cocktails, zoals de spritz op basis van vermout met vijg en jalapeño. Niet te missen: de tot een urban jungle omgetoverde benedenverdieping, een decompressieruimte die op zich al voor de nodige afkoeling zorgt.

Albert II-laan 30, Brussel. www.standardhotels.com

4. Orange is the new chill

Op naar Oostenrijk met deze licht mousserende oranje wijn van Meinklang, een grote naam in de Europese natuurwijn. De Weißer Mulatschak, afkomstig van witte druivenrassen zoals Grüner Veltliner of Welschriesling, verleidt met zijn troebele kleur, fijne bubbels en toetsen van zeste, bloemen en steenvruchten. In de mond is hij levendig en droog, met een lichte bitterheid die doet denken aan ijsthee. Heel koud te drinken bij een focaccia, een friszure salade of op een snikhete middag. Bonus: hij is verkrijgbaar bij Titulus voor 14,50 euro, wat hem een van de beste prijs-frisheidverhoudingen van de hoofdstad geeft.

Waversesteenweg 167a, Elsene. https://titulus.be/

5. Het aardbeigebak van Jonathan Salomon

Na in de schaduw te hebben gewerkt als ghost-patissier en ervaring te hebben opgedaan in verschillende Brusselse zaken (Saint-Aulaye, Hopla Geiss...) heeft Jonathan Salomon nu eindelijk zijn eigen winkel. En hij pakt meteen uit met een fraisier op z'n Japans, een luchtig signatuurdessert. Geen klassieke biscuit, maar een ultraluchtige, bijna schuimende Japanse variant. Daarbovenop: slagroom met mascarpone en vanille, zijdezacht zonder zwaar te zijn, een aardbeienchutney om het wat spannender te maken, en enkele verse vruchten. Het geheel is van een zeldzame finesse, bedacht voor een luchtige zomer.

Alsembergsesteenweg 622, Ukkel. Instagram: @jonathansalomonpatisserie

6. Café Costermans

De Zavel staat niet bepaald bekend om zijn honger naar vernieuwing. Toch lijken de tijden te veranderen in deze conservatieve wijk. Het bewijs is Café Costermans, dat onlangs zijn intrek nam achter in een antiekgalerie.

Al sinds de achttiende eeuw speurt deze familie naar het allerbeste. Vandaag zet de nieuwe generatie, Valérie en Arnaud Jaspar, deze nieuwsgierigheid voort, maar vertaalt die naar de eettafel met de opening van een café in een beschermd gebouw, weg van het plein. Het bevindt zich op een besloten binnenplaatsje, omzoomd door muren van oude stenen, met een geplaveid terras dat baadt in zacht licht, waar je ver van de drukte kunt afkoelen.

Zodra het mooi weer is, ontpopt deze oase van rust zich tot een kostbaar toevluchtsoord: beschut, kalm, van nature gematigd, bijna buiten de tijd. Binnen zetten drie aaneengeschakelde zalen dit gevoel van frisheid voort. Het verzamelde meubilair, de kunstwerken aan de muren, de zachte tinten en de afwezigheid van opsmuk geven de plek een evenwichtige uitstraling, sober maar karaktervol. Niets voelt hier zwaar aan, alles ademt. Deze lichtheid vind je ook terug in de keuken. Chef Antoine Bournat (ex-Stirwen) presenteert een korte, overzichtelijke en seizoensgebonden kaart. Elk gerecht lijkt bedacht om de levendigheid, eerlijkheid en glans van de producten te benadrukken.

Enkele van de huidige suggesties: een burrata met knapperige venkel en citrusvruchten, een salade van sperziebonen met zachtgekookte eitjes en een pittige vinaigrette, of nog een zorgvuldig uitgebalanceerde vitello tonnato, helder van smaak en zonder overdaad.

's Middags is de tuna melt, inmiddels een signatuurgerecht, moeilijk te negeren. Het geroosterde brood gevuld met pittige tonijn, provolone, nog een tweede smeltende kaas, Malossol-augurken en een vleugje chilipasta wordt geserveerd met een frisse en kruidige salade vol texturen en aroma's. Het is heerlijk en royaal, maar niet te zwaar. Als afsluiter zorgt een zelfgemaakte chocoladecrème à la Danette voor een zoete toets — licht, niet te gesuikerd, perfect van textuur.

Hetzelfde geldt voor de wijnen: de Muscadet "Indigène" van Nicolas Réau is lekker fris, en de Saint-Émilion Grand Cru, die ons eraan herinnert dat wijn ook om fruit draait, is dan weer iets zachter.

Café Costermans laat een frisse wind waaien door een vaak vastgeroeste wijk. Met zijn rustgevende kader, ontspannen bediening en heldere, lichte keuken is het een van de zeldzame adressen op de Zavel waar je ongedwongen kunt neerstrijken voor een goede en eerlijke maaltijd. En waar je terugkomt, niet om je te laten zien, maar gewoon om te ademen.

Grote Zavel 5, Brussel. Instagram: @cafecostermans

7. Gegrilde worsten

Als de zomer voor jou synoniem is met worsten grillen in de openlucht, dan is dit adres iets voor jou. Saucisses, onlangs geopend in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis, blaast de traditionele slagerij nieuw leven in. Aan het roer staat Simon Bomans, een voormalige financieel analist die ambachtelijk worstenmaker werd en op ouderwetse wijze Belgisch varkensvlees bewerkt, zonder additieven. Op de kaart: smaakvolle en eerlijke creaties zoals de Purple Rain (rode kool, peer, frambozenazijn), de Blue Monday met gerijpte blauwe kaas of de Orange Trip met cheddar en gefermenteerde jalapeños. Vers, lokaal en toegewijd: deze gespecialiseerde slagerij geeft je ontzettend veel zin om de barbecue weer aan te steken.

Jean Volderslaan 55, Sint-Gillis. Instagram: @sauciss.es

8. La Petite Boulba

Soms zou je willen dat een goed biertje niet meer dan 3% alcohol bevat, vooral als het warm is. Dat is precies de (geslaagde) opzet van Petite Boulba, een tafelbier gebrouwen door de kampioenen van Brasserie de la Senne. De oorsprong? Een brouwersgrap: de Taras Boulba aanlengen met spuitwater voor een biertje dat hen niet zou beletten om weer aan het werk te gaan. Resultaat: een troebel blond bier van 2,8%, droog, floraal en beslist dorstlessend. Een fijne schuimkraag, een eerlijke maar vluchtige bitterheid en een geduchte doordrinkbaarheid. Om in een picknickmandje te stoppen of vanaf de middag te ontkurken bij een charcuterieplank. Het voldoet aan alle eisen van een zomerbier, zonder poespas of pretentie.

https://brasseriedelasenne.be/

9. Roméo

Op het dak van de Royale Belge ligt Roméo, een van de zonnigste hotspots van het seizoen. In een tropisch decor van palmbomen, ligstoelen en zachte banken ontvouwt zich op de rooftop van Mix een heerlijk ontspannen sfeer, met goed geshakete cocktails, geurige taco's, gegrilde corn ribs en zelfgemaakte guacamole. De drankenkaart zet volop in op natuurwijnen van Cave Coop en verzorgde longdrinks. En dat alles op het ritme van groovy dj-sets van donderdag- tot zaterdagavond, van 17 uur tot middernacht. Ideaal om de apero te verlengen of te dansen met zicht op het Zoniënwoud, zonder Brussel ooit te verlaten.

Vorstlaan 25, Watermaal-Bosvoorde. www.mix.brussels

10. Spritz zonder alcohol

Zin in een aperitief zonder de bijwerkingen? Zin om van de zon te genieten met een helder hoofd? Aperiniets, de nieuwste creatie van het Belgische huis Niets, voldoet aan alle eisen van de nieuwe generatie spritz: zonder alcohol, maar niet zonder smaak. Het wordt gemaakt in Bergamo en combineert bloedsinaasappel, Siciliaanse sinaasappelschil, gentiaan en bittere kruiden in een bereiding die even fris als complex is. Puur met ijs te drinken, aangelengd met spuitwater of zelfs met een scheutje prosecco voor een chic low-alcohol drankje, belichaamt het de nieuwe golf van niet-versuffende aperitieven. Online verkrijgbaar en de perfecte bondgenoot voor een aperitief in de zon — zonder je hoofd of je smaakpapillen geweld aan te doen.

www.niets.co

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni