| Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie spoedig een nationaal stadion te installeren.

14 miljoen ligt klaar voor nationaal hockeystadion in Ukkel

Thijs Roelen
© BRUZZ
05/08/2021

De kersverse Olympische hockeykampioen heeft nog altijd geen stadion. Het Brussels Gewest en Beliris hebben 14 miljoen euro klaarliggen voor een nieuw stadion aan de Zwartebeekstraat in Ukkel, maar er is nog wat studiewerk.

De gouden Olympische medaille benadrukt eens temeer dat België een tophockeyland is. Op dit moment zijn de Red Lions de beste ploeg van de wereld. Het is het resultaat van een gouden generatie, een jarenlange voorbereiding en vooral een enorme professionaliseringsslag binnen de hockeybond.

Om het topsportklimaat ook voor de lange termijn te waarborgen, werd twee maanden geleden nog het nagelnieuwe trainingscentrum in Antwerpen geopend. Zo moeten ook toekomstige generaties Red Lions tot de wereldtop blijven behoren. Wat nog ontbreekt in de nationale hockeyinfrastructuur, is een nationaal stadion met plaats voor ten minste 5.000 toeschouwers. En daarvoor wordt al een tijdje naar Ukkel gekeken.

Er wordt al een aantal jaar gesproken over een nationaal hockeystadion in Ukkel. Ook tijdens het EK hockey dat in een stadion met tijdelijke tribunes in Boom georganiseerd werd.

Zwartebeekstraat

De Brusselse gemeente is niet alleen de thuisbasis van Red Lions Tom Boon en Gauthier Boccard, maar ook van eersteklasseclubs Leopold en Racing. “Als België iets wint met hockey, is Ukkel altijd present”, benadrukt Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) het belang van de sport voor zijn gemeente. “Een Olympische titel bevestigt opnieuw waarom een nationaal stadion in Brussel zou moeten verrijzen en meer specifiek in Ukkel.”

Vorig jaar al werd de locatie van de terreinen van Ukkel Sport, aan de Zwartebeekstraat, genoemd. Die locatie wordt nu bevestigd. Er zijn zelfs al budgetten vrijgemaakt door de Brusselse en federale regering met het oog op een stadion op die site. Beliris, het federale fonds voor Brussel, heeft 7,5 miljoen euro gereserveerd. Het Brussels Gewest heeft 6,5 miljoen klaarstaan, bevestigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook de hockeybond zal een bijdrage leveren. Eerder werd er nog een totaalbedrag van 10 miljoen euro genoemd voor het volledige project.

Vincent Vanasch

| Doelman Vincent Vanasch werd de held van de shoot-outs die België Olympisch goud in Tokio opleverden.

Met dat geld moet een stadion gebouwd worden dat standaard 5.000 toeschouwers moet kunnen huisvesten, zo verklaarde Nicolas Dassonville, voorzitter van Ukkel Sport, eerder tegenover BRUZZ. Die capaciteit moet uitgebreid kunnen worden tot 7.000 toeschouwers voor grotere evenementen. Ook voor een tweede terrein, enkele bureaus en een oefencomplex moet er plaats zijn.

Studiewerk

De locatie en de omvang van het stadion staan dus zo goed als vast, maar er blijven ook nog veel details onduidelijk. Dilliès zegt dat de gemeente nog niet gecommuniceerd heeft, omdat het plan nog te weinig concreet is. Hij zegt dat de gemeente eerst nog uitgebreid overleg wil plegen met de omwonenden. De burgemeester zegt ook dat voetbalclub Ukkel Sport zijn wedstrijden op de voetbalvelden op de site moet kunnen blijven afwerken. "Het moet een multisportsite blijven", aldus Dilliès. “Ik denk dat het 2022 zal worden voordat we de plannen echt concreet kunnen presenteren.”

Ook Beliris benadrukt dat er nog de nodige studies uitgevoerd moeten worden voordat het nationale hockeystadion er staat. "Het is een zwaar dossier en er zijn nog veel procedures te doorlopen", besluit Dilliès. "Maar de eerste stap, het financiële akkoord, is er."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Ukkel, Sport, Stedenbouw, nationaal hockeystadion, hockeystadion, Boris Dilliès, Red Lions

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni