Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie een nationaal stadion te installeren, met steun van het Gewest.

Brussel wil nationaal hockeystadion bouwen en slachthuizen in Anderlecht kopen

MD, SVG
© BRUZZ
26/10/2020

Een nationaal hockeystadion in Ukkel van 10 miljoen euro, maar ook de aankoop van de slachthuizen in Anderlecht. Het nieuwe beleidsplan van de Brusselse regering spreekt ook enkele concrete ambities uit.

"Het Brussels Gewest stapt mee in de plannen van de Nationale Hockeyfederatie die in de Hoofdstad van België een nationaal hockeystadion wenst te bouwen”, klonk het bij minister-president Rudi Vervoort (PS) in zijn beleidsverklaring in het Brussels parlement. Nu er eindelijk een begroting is opgesteld voor de komende jaren, is dat voor de Brusselse regering meteen de gelegenheid om enkele concrete plannen op tafel te leggen.

Het hockeystadion met bijhorende voorzieningen zou voorzien worden in Ukkel en als uitvalsbasis dienen voor onze nationale ploegen, die met een zilveren medaille in Rio en een wereldtitel én Europese titel op hun palmares hoge toppen scheren op wereldvlak. Ook de talrijke Brusselse hockeyteams die hun basis hebben in de ruime regio zullen gebruik kunnen maken van deze infrastructuur, klinkt het. “Dat speelt perfect in op de noden van deze boomende sporttak in het hoofdstedelijk gewest.”

10 miljoen euro

Navraag bij het kabinet leert dat de plannen voorlopig nog het onderwerp zijn van een haalbaarheidsstudie. De piste die wordt onderzocht is die van een stadion op de Zwartebeek-site in Ukkel, waar al heel wat sportterreinen liggen vandaag.

De hockeyfederatie mikt op een terrein van 4 hectare met 8000 plaatsen in een vaste tribune. Daar zouden nog mobiele tribunes bij kunnen komen, en ook VIP-plaatsen en kleedkamers zijn voorzien. De Zwartebeek-site draagt de voorkeur weg van de regering omdat het dicht bij de Brusselse ring ligt en er al heel wat parkeergelegenheid is. Bovendien zouden ook een of meerdere clubs zoals Royal Uccle Sport (THC) kunnen gebruik maken van de nieuwe infrastructuur.

Voor een nationaal hockeystadion wordt het budget op zo’n 10 miljoen euro geschat. Rest de vraag: wie gaat dat betalen? Het project wordt getrokken door de Hockeyfederatie, die zelf wel wat middelen veil zou hebben voor een nationaal stadion en onder meer voor de mobiele tribunes zou instaan. Ook de gemeente Ukkel staat achter de plannen en wil het terrein ter beschikking stellen en opdraaien voor de studiekosten, maar kijkt verder vooral naar het Gewest voor de financiering van de nieuwe infrastructuur.

Delhaizesite, Schaarbeek-Vorming en slachthuizen

Dat Gewest heeft wel nog wat andere grote plannen in Brussel. De Delhaizesite in Molenbeek is al overgekocht, maar het Brussels Gewest wil ook (een deel van) Schaarbeek-Vorming aankopen. Vandaag is dat uitgestrekte maar verwilderde gebied de grootste grondreserve in het Gewest en in handen van het federale Fonds voor Spoorweginfrastructuur. Minister-president Rudi Vervoort noemde de gesprekken over een aankoop door het Gewest “goed gevorderd.” Schaarbeek-Vorming wordt vooral gezien als een knooppunt voor de industriële mobiliteit, met onder meer een spoorlijn naar de haven. Maar het gebied is ook een cruciale grondreserve voor woningen en herbergt een grote biodiversiteit.

markten_Abattoir_Anderleht_BRUZZ_ACTUA_1672_(c)_Saskia_Vanderstichele.jpg

De markten van Abattoir in Anderlecht.

En dan staat er nog een opvallend zinnetje in de beleidsverklaring. Het Gewest wil immers ook de site van de slachthuizen in Anderlecht overnemen. “We maken daar volop werk van. Die locatie biedt een strategische kans voor de ontwikkeling van een gemengd openbaar project op mensenmaat in een reeds sterk verdichte wijk”, aldus Vervoort.

De gemeente Anderlecht is bereid om het terrein over te dragen aan het Gewest, zegt Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps in La Libre. “We hebben binnenkort nog een vergadering met de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (van het gewest, red.) over onze visie op de toekomst van de site”, aldus de burgemeester. “We zullen op lange termijn misschien niet meer eigenaar zijn van het terrein, maar we willen wel betrokken blijven de ontwikkeling van een site met zoveel potentieel.”

De slachthuizen zelf maken zich voorlopig geen zorgen over hun toekomst op de site. “We veranderen enkel van eigenaar”, aldus Paul Thielemans van Abbatoir. “We behouden het zeggenschap over het deel van de site waar onder meer de FoodMet op gehouden wordt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Ukkel , Stedenbouw , Sport , hockeystadion , Belgische hockeybond , Abattoir , hockey , beleidsverklaring Vervoort , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni