Amaury Paquet in 2023

| Amaury Paquet wint de 20 km van Brussel op 28 mei 2023. Hij wint voor de derde keer op rij.

Amaury Paquet wint derde jaar op rij, Hanna Vandenbussche snelste vrouw

JDK
© Belga
28/05/2023

Amaury Paquet en Hanna Vandenbussche hebben zich zondag tot winnaars gekroond van de 20 km door Brussel. Ze waren een klasse apart in de warme 43e editie. Het Rode Kruis moest 579 interventies doen waarbij het in de meeste gevallen om kleine problemen ging. Één loper werd echter het slachtoffer van een hartaanval.

Na een kleine protestactie tegen TotalEnergies, een van de hoofdsponsors van de 20 km door Brussel, ging de 43ste editie van de 20 km door Brussel om 10 uur van start in het Jubelpark. Er hadden zich ongeveer 33.000 lopers en 5.600 wandelaars ingeschreven.

Bij de mannen finishte uiteindelijk Luikenaar Paquet al voor het derde jaar op rij als eerste. Hij klokte 1u00:15. Nicolas Schyns was tweede in 1u01:41, de Brusselse Ethiopiër Solomon Belayneh derde in 1u01:43.

Bij de vrouwen haalde Vandenbussche het in 1u10:44. De West-Vlaamse, die ondertussen al jaren in het Leuvense woont, had een ruime voorsprong op Karen Van Proeyen, die 1u12:35 klokte. De derde plaats was voor Amélie Bihain in 1u12:58.

Koningin Mathilde nam eveneens aan de wedstrijd deel. Zij stond als wandelaar aan de start terwijl haar zoon prins Emmanuel een van de duizenden lopers was. Ook premier Alexander De Croo tekende present.

Vandecasteele

Tot slot gaven vrienden van Olivier Vandecasteele nog een boodschap mee van de humanitaire hulpverlener die nog maar net uit Iran werd vrijgelaten. "Sinds ik terug ben in België, ontdek ik de omvang van de publieke steun die 15 maanden aanhield. Het heeft me tot tranen toe ontroerd. In één woord: bedankt!"

Hij wilde zondag naar eigen zeggen graag zelf op het evenement aanwezig zijn, maar zal de eerste 48 uur sinds zijn terugkomst met zijn familie doorbrengen en een medische controle ondergaan. "Bekijk het echter langs de goede kant: dit betekent dat ik zal herstellen zodat ik, hopelijk in de nabije toekomst met jullie feest kan vieren. Ren, wandel en zweet vandaag, maar geef vooral mijn beste groeten aan het mooie Brussel", klinkt het nog.

Hartaanval

Uit voorzorg werden voor de 20 km door Brussel 14 posten van het Rode Kruis opgesteld naast het parcours. In totaal werden uiteindelijk 579 interventies gedaan, blijkt Uit de voorlopige cijfers van het Rode Kruis.

De meeste daarvan waren voor kleine problemen zoals schaafwonden, maar in ongeveer 70 gevallen ging het om ernstigere problemen zoals breuken of verstuikingen. Zesentwintig mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis en één deelnemer kreeg een hartaanval.

>> Herbeleef de 43ste editie van de 20 km door Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni