Live

Dit was de 20 km door Brussel

© BRUZZ
26/05/2023
Updated: 28/05/2023 11.02u

Zondagochtend werd in het Jubelpark het startschot gegeven voor de 43ste editie van de 20 km door Brussel. BRUZZ bracht live verslag uit op BRUZZ radio en online. Herbekijk hier alle bijdragen.

  • Onze reporter brengt verslag uit over de wedstrijd, interviewt lopers en moedigt ook de supporters aan!
  • Geniet zondagavond na met een uitgebreid sfeerverslag in BRUZZ 24

De wedstrijd

Amaury Paquet wint voor de derde keer op rij: 'Een veel tactischere wedstrijd dan vorig jaar'

Net als in de edities van 2021 en 2022 snelt Amaury Paquet als eerste over de finish. Hij deed er een uur en 15 seconden over, iets langer dan de twee vorige keren. "Het begin was vrij tactisch, het einde was enorm zwaar. Zoals elke keer ga je kapot in de laatste twee kilometer op de Tervurenlaan."

De tweede plaats is voor Nicolas Schyns in een tijd van 1 uur, 1 minuut en 41 seconden. De top drie wordt vervolledigd door Solomon Belayneh met een tijd van 1 uur, 1 minuut en 43 seconden.

Hanna Vandenbussche als eerste vrouw over de finish

Na de 10 miles in Antwerpen kan de Vlaamse Hanna Vandenbussche deze 20 km aan haar palmares toevoegen. Ze liep de 20 km in een uur en tien minuten en 44 seconden "Het is een overwinning die veel voor mij betekent. Normaal loop ik een marathon in april, maar dit jaar heb ik beslist om de Belgische klassiekers mee te doen. Na de 10 miles is dit ook een prachtige ervaring."

Vandenbussche liep de wedstrijd uit in 1 uur, 10 minuten en 44 seconden. Op plaats twee en drie: Karen Van Proeyen (1:12:35) en Amélie Bihain (1:12:58).

Sfeerverslag

Organisatie: 'Een recordeditie'

Carine Verstraeten, die sinds jaar en dag de 20 km door Brussel organiseert, geeft een stand van zaken. "Een topeditie, mooi met de zon. Misschien een klein beetje te warm."

Nette en Giel: 'En nu supporteren voor Union'

Leuvenaars Nette en Giel zijn nog fris na die 20 kilometer en maken er een dagje Brussel van. "We gaan naar de Parvis om te supporteren voor Union."

Loper Dieter: 'De schaduwzone in Ter Kamerenbos was het leukst'

Het lastigste deel van dit parcours is bekend, of zelfs berucht: de laatste strook op de Tervurenlaan. Dieter kan ervan meespreken: "Ze hadden me gewaarschuwd voor de laatste twee steile kilometers. Het was nog lastiger dan ik in mijn hoofd had."

Thierry en Heidi aan de finish: 'Ik had me voorbereid, maar niet genoeg'

Hoe doe je dat, supporteren?

De mensen van Cap Event, een organisatie die evenementen host en bestaat uit volwassenen met een handicap, tonen hoe er moet gesupporterd worden.

De 20 km vanuit de lucht

Een mensenmassa in de straten van Brussel.

Supporter Ellen schreeuwt iedereen naar de finish

Ellen doet haar best om alle lopers naar de meet te schreeuwen. "Ik ben hier onder meer voor mijn broer, mijn vriend en enkele vriendinnen. Het is wel moeilijk om hen te herkennen, maar ze hadden foto's van hun outfits doorgestuurd."

Supporters langs het parcours

Deze supporters zijn niet aan hun proefstuk toe. "We supporteren voor de handisporters, niet enkel vandaag, maar een beetje overal in Wallonië. Het is fantastisch om hen bezig te zien."

Protestactie tegen de hoofdsponsor van de 20 km

Er wordt ook actiegevoerd op de Esplanade van het Jubelpark. Greenpeace is er samen met enkele andere organisaties om te protesteren tegen de hoofdsponsor van het evenement. "We vragen al jaren dat de 20 km door Brussel niet meer gesponsord wordt door TotalEnergies. Het is een multinational die medeverantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Hun inspanningen zijn niet genoeg."

10u: Het startschot wordt gegeven door de premier

Premier De Croo: 'Stukje lopen met vrienden van Olivier Vandecasteele'

Na een hectische week staat premier Alexander De Croo (Open VLD) aan de start. Hij doet mee voor het Rode Kruis. "De voorbije week was niet de beste week qua voorbereiding op deze wedstrijd, maar ik ben opgelucht en fier op het feit dat we Olivier Vandecasteele hebben kunnen vrij krijgen. Ik loop een stukje mee met enkele vrienden van hem, daar kijk ik naar uit."

Collega's van de pensioendienst: 'Wij wandelen vandaag'

De mensen van mypension.be doen met een groep collega's mee "voor de sfeer en de gezelligheid".

Start van de handisporters om 9.30u

Marie van Tous à Bord: 'Een grote uitdaging'

Marie doet voor de derde keer als rolstoelgebruiker mee aan de 20 km door Brussel. "Ik heb jammer genoeg de mobiliteit in mijn benen verloren. Daarom loop ik vandaag met superfijne mensen die mijn rolstoel vooruitduwen. Het is voor mij een grote uitdaging. Ook al kan ik niet lopen, is het alsof ik aan het lopen ben in mijn hoofd."

Nicolas Frutos loopt mee

Enkele minuten voor de start spot reporter Bram een bekend gezicht tussen de lopers. Nicolas Frutos, ex-speler van RSC Anderlecht, loopt mee vandaag. Hij zet zich in voor de organisatie Tous à Bord, een van de organisaties die het best vertegenwoordigd is op de 20 km door Brussel. Zo'n 150 leden doen mee. "Elke keer dat ik in België ben, probeer ik mee te doen," aldus Frutos.

Vooraf: 40.000 deelnemers verwacht

Vrijdagnamiddag maakte de organisatie bekend dat er bijna 40.000 sportievelingen zullen deelnemen aan deze 43ste editie.

Zo'n 33.000 lopers en 5.600 wandelaars zullen vanaf half tien (de handisporters), tien uur (lopers) en half elf (wandelaars) in het Jubelpark aan de startlijn staan.

Een groot deel van de deelnemers vertegenwoordigt een van de bijna vijfhonderd bedrijven en verenigingen die van de gelegenheid gebruikmaken om hun zaak in de kijker te zetten. Zo loopt eerste minister Alexander De Croo ook mee, in naam van het Rode Kruis. Nieuw dit jaar zijn de herbruikbare drinkbekers. Die vervangen de plastic flessen aan de vijf waterstations onderweg.

Toch krijgt de organisatie nog heel wat kritiek van milieuorganisaties. Onder meer Greenpeace en Youth for Climate hekelen de sponsoring door TotalEnergies, dat 50.000 euro sponsort. Ze roepen deelnemers op om ook tijdens de loopwedstrijd te betogen.

Begin mei stelde Greenpeace op hun website de vraag: "Wist je dat op jouw rugnummer de naam van een bedrijf zal prijken dat enorm schadelijk is voor het klimaat?" Volgens een studie van de organisatie gaan een groot deel van TotalEnergies' investeringen naar fossiele brandstoffen, ondanks het nieuwe klimaatplan van het bedrijf.

Welke verkeershinder mag je verwachten? Wie met de auto naar de startlijn wil komen, vermijdt zondag best het oosten van de Brusselse Ring, alsook het Leonardkruispunt. Aangezien de ringtunnel (R0) in beide richtingen zal worden afgesloten, zal het verkeer namelijk de hele dag worden omgeleid langs die kant. Bovendien staan er zondag werkzaamheden gepland in de Leonardtunnel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , 20 km door Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni