20 km door Brussel: waar verkeershinder te verwachten

MVDH
27/05/2023

Komende zondag 28 mei worden de 20 km door Brussel gelopen. Brussel Mobiliteit waarschuwt echter voor verkeershinder en ook de MIVB laat weten dat meerdere tram- en buslijnen verstoord zullen zijn.

Zo'n 33.000 lopers en 5.600 wandelaars zullen morgen aan de startlijn staan voor de 20 kilometer van Brussel. Het startschot wordt om 10 uur gegeven in het Jubelpark en de aankomst wordt eveneens daar verwacht rond 15 uur.

Brussel Mobiliteit waarschuwt echter dat tijdens het evenement verschillende delen van het parcour verkeersvrij zullen worden gemaakt vanaf 5 uur in de ochtend. Het gaat om de Belliardstraat, Regentschapsstraat , Louizalaan, Ter Kamerenbos, Franklin Rooseveltlaan, Terhulpsesteenweg, Delleurlaan, Vorstlaan en Tervurenlaan. De heropeningen zijn te verwachten tussen 13 en 16 uur.

Lokale omleidingen worden voorzien via de zijrijbaan of zijstraten waar beschikbaar, maar het wordt aangeraden de omgeving van het parcours te vermijden met de wagen. Voor wie toch de stad moet doorkruisen, stelt Brussel Mobiliteit enkele alternatieve routes voor.

Zo neemt, wie van de Kleine Ring (R20) naar de Middenring (R21) moet, best de Troonstraat en vervolgens de Kroonlaan. Om van de Middenring naar de Grote Ring (R0) te gaan, is de E411 het beste alternatief. Op de Louizalaan kan het parcours gekruist worden via de Vleurgatsesteenweg.

Leonardtunnel

Zondag zal daarnaast ook de Leonardtunnel op de Brusselse Ring (R0) de hele dag in beide richtingen afgesloten worden voor werken. Als de werkzaamheden vlot verlopen, kan de tunnel zondagavond opnieuw opengesteld worden. Indien dat niet lukt, loopt de afsluiting door tot uiterlijk Pinkstermaandag 29 mei.

Het verkeer op de Brusselse ring wordt tijdens de tunnelsluiting op dezelfde manier in beide richtingen bovengronds omgeleid als tijdens de nachtelijke afsluitingen voor de renovatie van de Leonardtunnel. “Zo rijden auto’s op de binnenring (richting Waterloo) bovengronds om via het Leonardkruispunt”, staat te lezen op de website van het Vlaams Verkeerscentrum. “Het verkeer op de buitenring (richting Zaventem) rijdt via de E411 richting Namen naar complex Terhulpen/Maleizen, waar het keert en via de E411 terugrijdt naar Brussel en de Brusselse ring.”

Weggebruikers krijgen echter de raad om zondag de omgeving van het Leonardkruispunt en de oostelijke Brusselse ring maximaal te vermijden.

Openbaar vervoer

Tot slot worden ook verschillende tram- en buslijnen van de MIVB aangepast aan de sluitingen op het parcours. Het gaat om tram 7, 8, 81, 92 en 93. Daarnaast worden de buslijnen 12, 17, 21, 27, 33, 34, 36, 38, 41, 54, 56, 59, 60, 61, 64, 71, 72, 79, 80 en 95. Voor details kan u terecht op de website van de MIVB.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni