In beeld: het verhaal van voetballer Vincent Kompany bij RSCA

PHD
17/08/2020

Vincent Kompany zet een punt achter zijn carrière als voetballer. Hij wordt met onmiddellijke ingang de nieuwe coach van Anderlecht. BRUZZ brengt een beeldverslag van de nauwe band tussen Kompany, paarswit en Brussel.

Op 1 juli 2003 tekende de 17-jarige Kompany zijn eerste profcontract bij Anderlecht en maakte hij de overstap naar de A-kern, waarvan Hugo Broos toen trainer was.

Kompany veroverde vrijwel meteen een vaste plaats in het eerste elftal. In de eerste wedstrijd van dat seizoen, op 30 juli 2003, maakte hij zijn officiële debuut in de basis in de Champions League -voorronde tegen Rapid Boekarest.

Op 9 augustus maakte hij tegen Antwerp zijn competitiedebuut. Zijn eerste doelpunt voor Anderlecht scoorde hij op 2 februari 2004 in een competitieduel tegen Sint-Truiden. Anderlecht werd vervolgens landskampioen en Kompany werd verkozen tot Jonge Profvoetballer van het jaar en kreeg als voetballer met Congolose roots, ook de Ebbenhouten Schoen.

In juni 2006 tekende de centrale verdediger voor 10,5 miljoen euro bij het Duitse Hamburger SV, maar na een ruzie met het bestuur van de club en heel wat blessureleed was Kompany er niet langer gewenst. Ook privé viel het tegen: in november 2007 overleed zijn moeder Joseline aan kanker en ook zus Christel kreeg de ziekte.

Op 22 augustus 2008 tekende hij een contract voor vier seizoenen bij Manchester City, waar hij al snel een vaste waarde werd en in 2011, net als bij de Rode Duivels, ook aanvoerder. Blessureleed bleef hem teisteren, maar als leidersfiguur bleef hij ook naast het veld overeind.

Op 19 mei 2019 liet Kompany op sociale media weten te stoppen bij Manchester City en kondigte hij aan coach te worden van RSC Anderlecht, ondanks het ontbreken van het vereiste trainersdiploma, een probleem dat werd opgelost door de komst van eerst Simon Davies en later Frank Vercauteren als hoofdtrainer.

Vandaag, op 17 augustus 2020, maakte Kompany bekend te stoppen met voetballen en per onmiddellijke ingang hoofdcoach van Anderlecht te worden. Frank Vercauteren, zijn mentor uit zijn beginjaren bij Anderlecht, ruimt plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Vincent Kompany, RSC Anderlecht, Astridpark, lotto park, Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni