Bondscoach Martinez over speler-trainer Kompany: 'Het is een moedige keuze'

© PhotoNews
| Roberto Martínez, bondcoach van de Rode Duivels (archiefbeeld)

Bondscoach Roberto Martinez heeft dinsdag zijn selectie bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiewedstrijden van de nationale voetbalploeg. Een van de sterkhouders van het team is Vincent Kompany. Over de keuze van Kompany om terug te keren naar RSC Anderlecht als speler-coach had Martinez woorden van lof. "Dat hij naar Anderlecht terugkomt, verbaast mij helemaal niet. Vincent is de ideale man om hen te begeleiden."

De bondscoach nam de tijd om ook de terugkeer van Vincent Kompany naar het Belgische voetbal te becommentariëren. Kompany wordt speler-trainer bij RSC Anderlecht, dat raakte dit weekend bekend. Ik vind het een fantastische beslissing voor het Belgisch voetbal," zei Martinez.

"Een speler als Kompany terug in Jupiler Pro league hebben is fantastisch voor de competitie. Ook voor de Rode Duivels blijft alles mogelijk. Hij zal beoordeeld worden op zijn prestaties, net zoals al zijn ploegmakkers. Hij heeft de voorbije weken erg sterk gespeeld voor Manchester City en is dus een certitude in mijn selectie voor juni."

'Vincent is de ideale man'

Martinez gaf wel nog mee dat hij dat een moedige beslissing vond. "Het is een heel moeilijke combinatie om zowel speler als trainer te zijn. Vroeger gebeurde het vaker, maar het werd doorheen de tijd moeilijker en moeilijker. Het is niet te onderschatten. Hij wil absoluut nog mee naar het EK, dat heeft hij mij gezegd. Ik was vooraf niet op de hoogte van zijn beslissing, maar dat moest ook niet."

"Hij heeft me achteraf wel gebeld om het uit te leggen. Dat hij naar Anderlecht terugkomt, verbaast mij helemaal niet. Ik heb altijd geweten dat Anderlecht en Manchester City zijn clubs waren. Anderlecht gaf het voorbije seizoen veel kansen aan jongeren, Vincent is de ideale man om hen te begeleiden."

28 spelers

De bondscoach riep 28 spelers op voor de EK-kwalificatiematch tegen Kazachstan en Schotland. Doelman Hendrik Van Crombrugge (Eupen) is er voor het eerst bij. Mousa Dembélé ontbreekt, net als de geblesseerden Jason Denayer, Dedryck Boyata en Koen Casteels.

In vergelijking met de wedstrijden tegen Rusland en Cyprus keren sterkhouders Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Axel Witsel, Thomas Meunier en Romelu Lukaku terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?