Sportparel Zwembad BRUZZ ACTUA 1578

| Het Victor Boin-zwembad in Sint-Gillis onderging al een grondige renovatie, maar gaat binnen twee jaar opnieuw dicht.

Het gaat steeds beter met de Brusselse zwembaden. Na een jarenlange malaise, met gesloten zwembaden, krakkemikkige renovaties en niet-gehaalde deadlines, zijn er opnieuw veel zwembaden open. Toch is Brussel nog geen zwemparadijs. Er is geen openluchtbad en ook Olympische zwemmers komen hier niet goed aan hun trekken.

De beginjaren 2000 waren geen hoogjaren voor de Brusselse zwemsport. Het leek wel of er meer baden dicht dan open waren. Bovendien sleepte de renovatie van menig zwembad erg lang aan. Ganshoren moest het bijvoorbeeld tussen 2002 en 2013 zonder zwembad stellen. Politiek gekrakeel over de dure factuur lag aan de grond van de vertraging.

Sint-Joost heeft al sinds 1933 een prachtig zwembad, maar een zwemmer heeft het gebouw al niet meer gezien sinds 2009. De geplande renovatie zou twee jaar duren, maar een defecte badkuip gooide roet in het eten. Toen ook het hele elektriciteitsnet en de ventilatie aan vervanging toe bleek, schoof de deadline op. Het bad zou midden 2017 terug open kunnen, werd even geopperd in 2015. Quod non.

Door de steeds verschuivende deadlines en onbehouwen planning, sloten zwembaden die vlak bij elkaar lagen vaak tegelijk. Het Neptunium in Schaarbeek, op een dikke kilometer van het bad in Sint-Joost, ging in 2017 dicht. Ook het Victor Boinzwembad van Sint-Gillis uit 1904 sloot vorig jaar de deuren, en het VUB-zwembad kon ook dat jaar nog niet opengaan.

zwembad nameche 02

| Het Louis Namèchezwembad in Sint-Jans-Molenbeek was vanaf mei 2014 dicht voor renovatie. Het bad heropende na een vertraagde renovatie in januari 2016.

Maar er is beterschap. De VUB kon, met de nodige vertraging en renovatiekinderziektes, toch het zwembad openen begin dit jaar. Het Neptunium in Schaarbeek moet tegen 2019 helemaal vernieuwd zijn, met een nagelnieuw anti-verdrinkingssysteem. Liefhebbers van het Victor Boinzwembad kunnen nu terug zwemmen, maar mogen hun handdoek al terug opbergen in 2020, wanneer het bad opnieuw dichtgaat voor een nog grondigere renovatie.

Olympisch

De zwembaden van Laken en Ganshoren werken naar behoren, en ook de andere baden in het (rijkere) zuiden van Brussel zijn in goede staat. Van de 22 publieke zwembaden in Brussel zijn er nu ‘maar’ twee dicht. Niet slecht dus.

Je kan dus wel zwemmen in Brussel, maar de plekken waar je dat kan, zijn ongelijk verdeeld over het grondgebied van het gewest. Zwembaden zijn ook vaak het domein van de gemeente, die de kost van zowel de renovatie als de exploitatie moeilijk alleen kan dragen.

Geen wonder dus dat de dichtbevolkte wijken langs het kanaal, amper openbare zwembaden hebben. Er is ook nog steeds geen openluchtzwembad en een olympisch baantje van 50 meter trekken, kan - behalve in het in 2016 heropende Louis Namèchebad in Molenbeek - ook niet.

Paradijs

Actiegroep Pool is Cool, dat sinds 2016 ijvert voor meer en betere zweminfrastructuur en een permanent openluchtzwembad in Brussel, schuift zelf locaties voor zo’n bad naar voren, zoals de Neerpedevijvers in Anderlecht, het kanaal of de vijvers in het Ter Kamerenbos of het Woluwepark.

Milieuminister Céline Fremault (CDH) heeft alvast een studie besteld die de waterkwaliteit van het Brusselse openbare water moet onderzoeken, om zwemmen in de toekomst mogelijk te maken.

Het zwemparadijs is dus op zijn minst al een studie dichterbij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Zwembad, pool is cool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni