Brussels Cycling Classic start zondag in Jubelpark

© Belga
03/06/2022

De organisatoren van de Brussels Cycling Classic toverden vorig jaar een compleet nieuw parcours uit hun hoed en behouden dat traject ook voor de 102e editie van deze wedstrijd. Startplaats is zondag opnieuw het Jubelpark van Brussel, de finishlijn ligt getrokken op de Houba de Strooperlaan in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. Onderweg wachten 10 hellingen naast twee pittige kasseistroken die zich in volle finale van de bijna 204 kilometer lange wedstrijd bevinden.

Na de start gaat het richting Overijse, Terhulpen, Waterloo, Eigenbrakel en Itter om zo naar de Rue du Croiseau te trekken. Dat is meteen de eerste helling van de dag en dit na 48 kilometer koers. Daarop volgt de Rue de Ronquières om zo via Zinnik, Aat en Opzullik de provincie Henegouwen te verlaten en de provincie Oost-Vlaanderen in te duiken.

Na 117 kilometer staat de Muur van Geraardsbergen op het menu, gevolgd door de Bosberg. Deze twee mythische hellingen van de 'oude' Ronde van Vlaanderen worden na respectievelijk 147 kilometer en 151 kilometer nog eens over gedaan. De Congoberg en de Heiligekruiswegstraat in Schepdaal zijn de laatste twee hellingen van de dag. De laatste bult situeert zich op zowat 14 kilometer van de finish.

Evenepoel niet van de partij

Vorig jaar liet Remco Evenepoel in de slotkilometers zijn enige metgezel Aimé De Gendt in de steek en reed alleen naar de eindmeet. Evenepoel zal zichzelf niet opvolgen. Wel van de partij bij zijn team Quick-Step Alpha Vinyl, dat de koers won in 2004 (Nick Nuyens), 2012 en 2016 (Tom Boonen) en 2021 (Remco Evenepoel), zijn onder andere Davide Ballerini met Iljo Keisse en Ethan Vernon. Bij Intermarché-Wanty Gobert staat Alexander Kristoff op de voorlopige deelnemerslijst net als Aimé De Gendt, vorig jaar nog tweede, en Quinten Hermans.

Philippe Gilbert, Florian Vermeersch, Tim Wellens en Vicor Campenaerts zijn de speerpunten bij Lotto Soudal. Gijs Van Hoecke en Lawrence Naesen zijn de twee Belgen met dienst bij AG2R-Citroën. BORA-hansgrohe, Cofidis, Groupama-FDJ, Ineos Grandiers, Israel-Premier Tech, Team BikeExchange-Jayco en UAE Team EMirates vervolledigen het kransje van WorldTour-teams. Hugo Hofstetter moet het mooie weer maken bij Arkéa-Samsic waar ook Amaury Capiot present tekent. Tim Merlier en Gianni Vermeersch willen zich onderscheiden bij Alpecin-Fenix.

De Brussels Cycling Classic verrees uit de as van 'de klassieker tussen de twee hoofdsteden' Parijs-Brussel. De eerste editie new look werd gereden in 2013. Recordhouder van het aantal zeges is nog steeds de Australiër Robbie Mc Ewen. Hij won maar liefst vijf keer (2002, 2005, 2006, 2007 en 2008).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni