Het basketbalpleintje op de Nieuwe Graanmarkt, langs de Dansaertstraat

| Het basketbalpleintje op de Nieuwe Graanmarkt, langs de Dansaertstraat.

Brussels Gewest maakt 25 miljoen euro vrij voor nieuwe sportinfrastructuur

© Belga
01/02/2023

De Brusselse regering heeft ingestemd met een nieuwe projectoproep van 25 miljoen euro voor gemeenten die het aanbod van hun sportinfrastructuur willen vergroten. Dat maakt Brussels minister Bernard Clerfayt (DéFI) bekend in een persbericht.

Alle negentien Brusselse gemeenten kunnen zich inschrijven op de projectoproep, maar er is wel één belangrijk selectiecriterium. De nieuwe sportinfrastructuur moet er komen in een van de wijken waar het aanbod nog te laag is.

De bedoeling van de projectoproep is om alle Brusselaars dicht bij huis aan sport te laten doen. De regering merkt namelijk dat sportclubs vaak al overvol zitten.

"Sport is een echte katalysator voor persoonlijke ontwikkeling, draagt bij tot een goede algemene gezondheid, stimuleert het zelfvertrouwen en brengt waarden bij die essentieel zijn voor het samenleven. Sportbeoefening moet een recht worden", vindt minister Clerfayt.

Lokaal belang overstijgen

Bij de selectie van de projecten wordt ook nog rekening gehouden met enkele andere criteria. De nieuwe infrastructuur moet een overstijgend lokaal belang hebben, waardoor andere gemeenten ook een beroep kunnen doen op de sportvelden.

De gemeente moet een gelijk tarief toepassen voor alle Brusselaars, onafhankelijk van de gemeente waarin ze wonen. Voor sportinfrastructuur die energiezuinig is of die de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit verbetert, kunnen extra subsidies voorzien worden. De gemeenten hebben tot 10 september de tijd om hun projecten in te dienen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni