Brusselse atleten reageren op uitstel Olympische Spelen: ‘Een goede zaak’

© Felix Goffin
| Nikiforov

Wat al langer gefluisterd werd, is nu ook officieel. De Olympische Spelen in Tokio worden verplaatst naar volgend jaar. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag beslist. Brusselse atleten reageren verdeeld op het nieuws.

"Momenteel tellen we wereldwijd meer dan 375.000 coronagevallen. Dat cijfer stijgt met het uur. In de huidige omstandigheden en op basis van de informatie waar de wereldgezondheidsorganisatie WHO over beschikt, hebben de Japanse premier en Thomas Bach beslist de Spelen uit te stellen. Ze zullen in 2021 plaatsvinden, ten laatste in de zomer”, klinkt het in een officiële mededeling van het IOC. Normaal gesproken moesten de Spelen van 24 juli tot 9 augustus doorgaan.

Een boodschap die als muziek in de oren klinkt van Toma Nikiforov, de Belgische medaillehoop in het judo bij de mannen. Nikiforov sukkelt met een schouderblessure en had sowieso nog heel wat werk voor de boeg om punten te sprokkelen met het oog op de Olympische ranking. “Voor mij persoonlijk is dit goed nieuws. Nu heb ik de nodige tijd om me deftig te kunnen voorbereiden op een goede prestatie op de Spelen. Anders was ik een pak minder fit op de mat verschenen in Tokio”, zegt Nikiforov.

EREMETAAL NIKIFOROV 5 BRUZZ ACTUA 1644

“Maar het uitstel van de Spelen is niet enkel voor mij een positieve zaak. Ik vind het een logische beslissing omdat we de gezondheid van de atleten en de fans niet in gevaar mogen brengen.”

Borlées

Ook Jacques Borlée, coach van de mannelijke Belgische estafetteploeg op de 4x400 meter, kan zich vinden in de keuze om de Spelen te verplaatsen. “Het is een coherente beslissing van het IOC”, aldus Borlée die op dit moment met z’n atleten traint in een afgesloten sportcentrum in Louvain-La-Neuve.

“Uiteraard zijn mijn jongens teleurgesteld. Het zou voor een atleet niet normaal zijn als je opgetogen bent met deze beslissing. Maar iedereen begrijpt het, gezien de situatie”.

Borlée geeft wel toe dat het uitstel ergens een opluchting is. “We zijn al een tijdje in onzekerheid verder aan het trainen. Dat is niet aangenaam. De jongens krijgen nu een weekje vakantie, dan leggen we de focus op de Europese Kampioenschappen in Parijs die in eind augustus beginnen.”

Te oud?

Op de vraag of onze beste lopers, Kevin en Jonathan Borlée (beiden 32), niet te oud zullen zijn om écht voor de prijzen te lopen volgend jaar, antwoord Jacques Borlée vastberaden. “Natuurlijk zullen ze een jaartje meer op de teller hebben staan, maar Kevin en Jonathan kennen hun lichaam als geen ander. Ze zijn erg gemotiveerd en zullen er staan.”

De Olympische Spelen worden al 124 jaar lang georganiseerd. Nooit eerder werd het sportevenement uitgesteld. De Spelen werden wel al drie keer afgelast, tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ook de Paralympische Spelen worden verplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?