Coronavirus bedreigt olympische droom van judoka Nikiforov

© Kevin Goffin
| Toma Nikiforov.

Toma Nikiforov moet dringend op zoek naar punten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. De Schaarbeekse judoka is na een lange revalidatie klaar om zijn rentree te maken op de tatami, maar het coronavirus gooit roet in het eten.

Het zat Toma Nikiforov de voorbije jaren niet echt mee. Sinds zijn Europese titel in 2018 vecht de 27-jarige Schaarbekenaar vaker tegen blessures dan tegen andere judoka. Een jaar geleden liep BRUZZ mee in het spoor van de geplaagde Nikiforov, die in het najaar van 2018 kampte met een zware knieblessure. Anderhalf jaar en drie blessures later staat de Schaarbekenaar nog steeds niet op de tatami.

Dat heeft best wel grote gevolgen. Nikiforov mikt op olympisch goud op de Zomerspelen van Tokio volgend jaar. Maar om naar Japan te mogen, moet de Brusselaar van Bulgaarse origine kwalificatiepunten verzamelen tijdens toernooien. Helaas kampt Nikiforov nog zelden. En als dat wel nog eens lukt, ontbreekt het hem aan wedstrijdritme om goede resultaten neer te zetten.

Olympische ranking

Vorige week hoopte Nikiforov zijn rentree te maken in de Grand Prix van het Marokkaanse Rabat, maar dat toernooi werd omwille van de uitbraak van het coronavirus geannuleerd. Onze Brusselse medaillehoop veranderde het geweer van schouder en schreef zich in voor de Grand Slam van het Russische Jekaterinenburg komend weekend. Maar ook die wedstrijd gaat niet door.

Een flinke streep door de rekening van Nikiforov, die deelneemt in de categorie onder 100 kilogram. Onze landgenoot moet dringend zo veel mogelijk wedstrijden winnen om alsnog kans te maken op een ticket voor de Olympische Spelen. De Schaarbeekse beer mikte in Tokio op goud, maar moet stilaan hopen op een mirakel of een uitnodiging van de organisator om te mogen deelnemen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?