Judoka Nikiforov opnieuw geveld door blessure: ‘Pech achtervolgt me’

© Felix Goffin
| Toma Nikiforov in Eremetaal.

De calvarietocht van Toma Nikiforov blijft maar duren. Net op het moment dat de Schaarbeekse judoka zijn rentrée wilde maken, blesseerde Nikiforov zich opnieuw. Enkel een operatie kan soelaas brengen. De Europese kampioen van 2018 ligt minstens drie maanden in de lappenmand en moet zich stilaan zorgen maken over deelname aan de Olympische Spelen.

Het zit Toma Nikiforov de voorbije jaren niet mee. Sinds zijn Europese titel in 2018 vecht de 26-jarige Schaarbekenaar vaker tegen blessures dan tegen andere judoka. “Daar heb ik geen verklaring voor. Het zit me de laatste tijd gewoon echt niet mee. Pech lijkt me te achtervolgen”, sakkert de centenaar. Nikiforov geeft de moed echter niet op. “Mijn hoofd is sterker dan mijn lichaam.”

Een jaar geleden liep BRUZZ mee in het spoor van de geplaagde Nikiforov, die in het najaar van 2018 kampte met een zware knieblessure. Twaalf maanden en twee blessures later staat de Schaarbekenaar nog steeds niet op de tatami. Afgelopen weekend stond zijn eerste kamp in drie maanden gepland, maar op training liep de judoka een schouderblessure op. Zijn rentrée wordt uitgesteld naar februari.

Olympische kwalificatie

Dat heeft best wel grote gevolgen. Nikiforov mikt op olympisch goud op de Zomerspelen van Tokio volgend jaar. Maar om naar Japan te mogen, moet de Brusselaar van Bulgaarse origine kwalificatiepunten verzamelen tijdens toernooien. Helaas staat Nikiforov nog zelden op de judomat. En als dat wel nog eens lukt, ontbreekt het hem aan wedstrijdritme om goede resultaten neer te zetten.

Nikiforov panikeert echter niet. “Ik zal er zijn in Tokio. Er is genoeg tijd om opnieuw competitief te worden en mijn kwalificatie af te dwingen. Daar zijn voldoende toernooien voor. Alleen moet ik gespaard blijven van blessures. Maar ik blijf positief. Moeilijke momenten maken nu eenmaal deel uit van het leven”, aldus Nikiforov, die straks voor de negende keer onder het mes gaat.

Herbekijk hier de reportage over de revalidatie van Nikiforov een jaar geleden:

Herbekijk de reportage van een revaliderende Nikiforov.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?