| Dante Vanzeir, hier nog in het shirt van zijn vorige club Union Saint-Gilloise

Dante Vanzeir verontschuldigt zich voor racistisch taalgebruik

© Belga - BRUZZ
11/04/2023

Dante Vanzeir heeft afgelopen nacht in een bericht op Instagram toegegeven dat hij zaterdag een racistische opmerking maakte in de wedstrijd tegen San Jose Earthquakes. De spits verontschuldigt zich en geeft aan volledige verantwoordelijkheid te zullen nemen en elke mogelijke schorsing te zullen accepteren.

Ophef zondag in de 54e minuut van de MLS-wedstrijd tussen de New York Red Bulls en de San Jose Earthquakes, toen meerdere spelers van de Earthquakes Red Bull-spits Dante Vanzeir omringden. Aanleiding? Vanzeir zou een racistische opmerking hebben gemaakt tegen San Jose-aanvaller Jeremy Ebobisse.

Volgens die laatste zou de Belgische spits daarbij het n-woord hebben gebruikt. Ebobisse verklaarde na de wedstrijd dat de opmerking vermoedelijk niet aan hem gericht was "maar ik voelde me er machteloos door", zei hij.

Vanzeir zelf reageert nu in een statement op de kanalen van zijn club. “Ik wil me oprecht verontschuldigen richting de spelers van Earthquakes,” klinkt het. “Ik zal alles doen wat ik kan om deel uit te maken van de verandering die in onze sport en in de hele wereld moet gebeuren.” (Lees verder onder de tweet)

Vanzeir verontschuldigt zich verder bij zijn teamgenoten, coaches, club en fans en zegt dit incident te willen aangrijpen “om na te denken en samen te werken met instanties, die racisme aanpakken."

"Ik heb een fout gemaakt en zal alle stappen ondernemen die nodig zijn. Ik aanvaard de volledige verantwoordelijkheid. Het was niet mijn bedoeling iemand te kwetsen, maar ik weet dat ik het toch heb gedaan. Daar heb ik heel veel spijt van. Ik aanvaard elke mogelijke schorsing of boete door de Major League of Soccer (MLS) en de club."

Vanzeir eindigde zijn statement door aan te geven dat hij "deze kans wil gebruiken om zichzelf te verbeteren en samen met de betrokken organisaties na te denken over de aanpak van racisme." (Lees verder onder de Instagrampost)

De MLS opende zaterdag na het incident een onderzoek. Ook zijn club voert een intern onderzoek en beslist later welk straf Vanzeir zal krijgen. "Dit is onaanvaardbaar", benadrukten de NY Red Bulls nog eens. "We bieden graag onze verontschuldigingen aan voor wat zaterdag gebeurde. De woorden waren onverdedigbaar. We denken dat hier nooit een plaats voor is."

Door het incident werd de match tussen New York en San Jose met 22 minuten verlengd, een record in de MLS. Hoewel San Jose-coach Gonzalez na het incident zou gevraagd hebben Vanzeir naar de kant te halen, gebeurde dat pas in de 86e minuut.

Red Bull-coach Gerhard Struber kwam ook nog even terug op zaterdag. "Tijdens de wedstrijd nam ik een beslissing waarvan ik dacht dat het de juiste was, gezien de informatie die we het dat moment hadden. Er was veel onzekerheid, maar nu weet ik dat het de juiste beslissing was Dante Vanzeir onmiddellijk van het veld te halen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni