De openluchtzwemmer (4): Provinciedomein Huizingen

Jasmijn Post
© brusselnieuws.be
25/07/2014

De zon schijnt, het is 25 graden en u snakt naar een mogelijkheid om in openlucht te zwemmen. In Brussel kan dat niet, dus helpen we met oplossingen die minder dan een uur reizen met het openbaar vervoer vergen. Vandaag: het zwembad op het Provinciedomein Huizingen.

Het zwembad op het Provinciedomein Huizingen was een tijdje een geliefde hangplek voor Brusselse jongeren. Niet iedereen was daar even blij mee, en dus verhoogde het zwembad een aantal jaar geleden zijn toegangsprijzen voor mensen boven de 12. Met succes; er zijn nauwelijks jongeren meer te vinden. Wel gezinnen met kinderen of grootouders met kleinkinderen. Hier en daar een clubje tienervrienden.

Om bij het Provinciedomein Huizingen te komen neemt u eerst de trein naar Halle (richting Binche) en daarna de bus. Er zijn twee buslijnen die naar Huizingen gaan. De eerste optie, bus 153, is het meest praktisch, want deze stopt recht voor het Provinciedomein. Het is wel opletten geblazen, want deze bus vertrekt maar één keer per uur, tijdens de zomermaanden telkens om 35 minuten na het uur. Bus 154 vertrekt vaker, twee keer per uur, maar als u deze bus neemt, moet u nog een klein stukje te voet afleggen. U stapt uit bij halte Kerk, volgt de richting van de bus, gaat onder het viaduct door en u vindt het Provinciedomein aan uw linkerhand.

Nadat u een toegangskaartje tot het domein (€2,50) hebt bemachtigd, ziet u eerst het kasteel van Huizingen. Daarna ziet u aan uw linkerhand een dierenpark met geitjes en pauwen. Aan uw rechterhand een boomgaard met tientallen verschillende soorten appels en peren, waaronder picknicktafels staan. Over een schaduwrijk asfaltpaadje door het bos bereikt u tenslotte na ongeveer tien minuutjes het zwembad. De oplettende wandelaar ziet hier en daar al een enkele rijpe braam.

Iets van de problemen die de Brusselse jeugd met zich meebracht, is nog blijven hangen. De kaartjesdame bij het zwembad heeft een speciale identiteitskaartlezer en zonder identiteitskaart kom je niet binnen. Ook zijn er twee bewakers en een hond die de bezoekers inspecteren. Ook het zwembad wordt goed bewaakt: zes badmeesters- en juffrouwen houden een oogje in het zeil. Af en toe klinkt een waarschuwend fluitje als de kinderen het te dol maken.

Het zwembad bestaat uit drie kleine baden, die voornamelijk geschikt zijn om in te spelen. Ouders, vergeet dus niet een goed boek mee te nemen, want voor baantjes trekken is dit bad niet ideaal. Kinderen: de glijbaan roetsjt geweldig en heeft speciale lichteffecten! Hoewel het zwembad op een zonnige dag in juli aardig vol zit, kun je op het gras nog makkelijk een rustig plekje vinden.

Op de grasheuvel zoeken ouders verkoeling onder de bomen. Wie liever in beweging blijft, kan onderaan de heuvel in de speeltuin spelen of een potje volleyballen; wel een eigen bal meenemen.

Conclusie: het zwembad is erg duur voor volwassenen die niet uit Vlaams-Brabant komen. Maar doordat de prijs voor kinderen zo laag is, zal voor families met jonge kinderen de schade nog binnen de perken blijven. Het Provinciedomein leent zich goed voor een dagje uit. Het zou bijna zonde zijn om geen gebruik te maken van de andere activiteiten die er op het domein te doen zijn, zoals minigolf, of de roeivijver.

Zwembad op het Provinciedomein Huizingen, Henri Torleylaan 100, 1654 Beersel Tel. 02/383 00 20

Openingsuren: Elke dag van 11 tot 18 uur. De kassa sluit om 17 uur

Prijzen: Volwassenen van buiten Vlaams-Brabant: 12 euro, kinderen onder de 12 jaar: 2 euro. Kinderen onder de 2 jaar gratis.

Eten en drinken: Picknicken en glazen flessen verboden, cafetaria ter plaatse.

Reistijd met openbaar vervoer: 15 minuten vanuit Brussel-Centraal naar Halle, dan nog een kleine 20 minuten met bus 153 of 154 naar Huizingen. Afhankelijk van de buslijn nog tien of twintig minuten te voet.

Meer info: http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/huizingen/openinsguren-en-prijzen/index.jsp#paragraph4

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, De openluchtzwemmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni