De openluchtzwemmer (6): De Warande

GDC
© brusselnieuws.be
08/08/2014

Warme zomerdagen, maar in heel Brussel geen openluchtzwembad te vinden. Brusselnieuws.be gaat voor u op zoek naar plekken om buiten te zwemmen, op minder dan een uur met het openbaar vervoer. Deze week, op de valreep: De Warande in Wetteren.

Toegegeven, een zwembad op 46 kilometer van Brussel, dat is al wat nipt. Maar vanuit Brussel-Zuid rijdt een keer per uur een trein die al na 40 minuten in Wetteren staat. Van aan het station stapt u dan nog een kleine tien minuten voor u de gele en blauwe glijbanen van De Warande in het vizier krijgt. Dat valt dus best mee.

Zoals veel andere zwembaden is De Warande uitgerust met een grote beveiligde toegangspoort die u, na vertoon van uw identiteitskaart, met een armbandje moet openscannen. Maar het systeem werkt niet al te vlot, dus is het de veiligheidsagent die iedereen persoonlijk binnenlaat.

De man heeft verder toch bijzonder weinig om handen, want het eerste wat opvalt, is de rust. Het is weliswaar wat bewolkt, maar met een temperatuur van 27 graden is het zeker warm genoeg voor een frisse duik. Toch zijn de baden, net als de parking, bijna leeg. We zien enkel een groepje kinderen op kamp en wat tieners die hun duikkunsten oefenen.

“Normaal halen we gemakkelijk duizend bezoekers”, zegt een redder. “Maar als het weer ’s morgens niet fantastisch is, komen de mensen in de namiddag vaak ook niet meer.” Fijn voor de zwemmers die wel opgedaagd zijn, natuurlijk.

In tegenstelling tot veel andere openluchtzwembaden komen ook sportieve zwemmers in De Warande aan hun trekken, met een wedstrijdbad van 25 meter dat rustig genoeg is om baantjes te trekken. Een advies: ga er zo snel mogelijk in, want het water is werkelijk ijskoud. De durvers kunnen zich van een hoge duikplank in het water werpen.

Voor uw nageslacht is er een speeltuintje en een kinderbad, dat bestaat uit een peutergedeelte en een gedeelte voor grotere kinderen, met watervalletjes, stroomversnellers en twee grote glijbanen van 40 en 70 meter lang. De redder trekt af en toe een wenkbrauw op naar kinderen die in groep de glijbaan uit vliegen, maar laat verder maar begaan.

De Warande bestaat al meer dan 50 jaar, maar is prima onderhouden, heeft nette kleedhokjes en douches, en voorziet zelfs in een zwembrilautomaat. Uw waardevolle spullen kan u bovendien achterlaten bij de vriendelijke dame met breiwerk in de gratis vestiaire.

En voor mijn gezelschap kan de dag helemaal niet meer stuk wanneer de cafetaria uitgerust blijkt te zijn met een heus frietkraam. Een grote met andalouse later kunnen we vertrekken, net als de eerste regendruppels vallen.

De Warande, Warandelaan 14, 9230 Wetteren, 09/369.01.86
Openingsuren: van 9 juni tot 31 augustus, op weekdagen van 9.30 uur tot 20 uur, op zaterdag en zondag van 9.30 uur tot 18 uur.
Prijzen: Vanaf 12 jaar: 5 euro. Kinderen, 55+ en mindervaliden: 2,5 euro. Onder de 5 jaar: gratis. Opgelet: Betalen kan alleen cash. Identiteitskaart verplicht.
Eten en drinken: Ijskarretje, frietkraam en cafetaria ter plaatse.

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, De openluchtzwemmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni