© sds

De openluchtzwemmer (7): Diepvennen

SDS
© brusselnieuws.be
14/08/2014

Nog een paar mooie zomerdagen in het verschiet, maar in heel Brussel is geen openluchtzwembad te vinden. brusselnieuws.be gaat voor u op zoek naar plekken om buiten te zwemmen, op minder dan een uur met het openbaar vervoer. Deze week: Diepvennen in Londerzeel.

Wie in de buurt van Bockstael of Ribaucourt woont, heeft ditmaal de jackpot te pakken. De snelbus naar Boom die in deze buurt stopt, brengt u in 25 minuten naar Diepvennen in Londerzeel.

Tel daar nog een dikke vijf minuten stappen bij om de ingang van de camping annex vijver te bereiken (de bus stopt aan de achterkant van het domein, helaas). Wie van elders in Brussel komt, moet daar nog wat tijd bijrekenen om tot aan de eerder genoemde haltes te raken.

Camping Diepvennen is een familiezaak met een persoonlijke aanpak. Het is even zoeken naar de receptie, waar een verbaasde wenkbrauw wordt opgetrokken omdat we nu willen zwemmen. Want het is dan wel een mooie dag, maar toch net iets te koud voor een frisse duik.

​“Perfect weer voor alles behalve een openluchtzwembad”, vat de jonge redder mooi samen. Hij komt een praatje maken omdat er toch geen ziel in het water te bespeuren is.

Ook de vriendelijke eigenares wil de eenzame verbeten zwemmer wat beter leren kennen. “We maken eigenlijk heel weinig reclame. De meeste zwemmers zijn campinggasten, en dat vinden we prima zo. We zijn ook niet ingesteld op massa’s bezoekers, we hebben maar één redder.”

Ze toont en passant de pico bello kleedhokjes en douches, en wijst erop dat het plonsbadje voor de allerkleinsten gesloten is, wellicht voor de rest van het seizoen.

Kinderen kunnen wel hun hart ophalen in de grote speeltuin. Of zich aan de hand van mama of papa even in de vijver wagen, die heel ondiep begint. Maar verder toch iets te koud blijkt op een redelijk koele zomerochtend.

Uitstekende waterkwaliteit
​De zwemgelegenheid van Camping Diepvennen is iets tussen een zwemvijver en een openluchtzwembad in. Het is een onderdeel van een veel grotere visvijver – met een betonnen rand afgescheiden, met een trapje richting water, en met een ijzeren ondergrond die bedekt is met een laagje zand. Het water is maximaal 2,5 meter diep en het ondiepe deel is alweer afgespannen met een lint. De oever is omgevormd tot een mooi zandstrand.

De zwemkwaliteit wordt elke week gepeild door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) en was vorige week nog uitstekend, meldt een bordje langs de kant.

Op mooie weekenddagen kan het hier heel wat drukker worden, zegt de redder. “Vooral Brusselaars eigenlijk, veel tieners vooral. Zeer weinig mensen uit Londerzeel zelf, er zijn er ook veel die het hier waarschijnlijk helemaal niet kennen.”

Diepvennen blijkt een verborgen parel – een mooi openluchtzwembad dat heel makkelijk en snel te bereiken is, met aangename uitbaters en veel faciliteiten, zoals de grote speeltuin.

Enige minpunt is de euro die u moet neertellen als u een jeton wil voor een warme douche. Die duurt bovendien slechts 6 minuten: mensen die graag lang douchen zijn bij deze gewaarschuwd.

Camping Diepvennen, Molenhoek 35 (of Autostrade 100), 1840 Londerzeel, 052/30.94.92

Openingsuren: van de paasvakantie tot midden september (bij mooi weer, bij twijfel belt u beter even), telkens van 11 tot 19 uur.

Prijzen: Volwassenen: 5 euro. Kinderen: 4 euro. Opgelet: Betalen kan alleen cash.

Eten en drinken: Automatenshop met drank- en snackautomaten ter plaatse, twee cafés en een restaurant op de camping, pizzeria vlakbij in de straat richting bushalte.

Reistijd met openbaar vervoer: metro naar Bockstael, daarna 20 à 25 minuten in snelbus 460 van De Lijn richting Boom tot de halte Molenhoek in Londerzeel. Daarna nog 5 à 10 minuten te voet tot aan de ingang van de camping, vanwaar u de zwemvijver meteen zal zien liggen.

Opgelet: op zaterdagen rijdt snelbus 460 minder vaak (laatste terugreis: 17u49), en op zondag helemaal niet. Alternatief is dan bus 250, maar die doet er vanuit Brussel-Noord wel een uur over om de halte Molenhoek te bereiken. De camping ligt ook naast de A12.

Website: www.camping-diepvennen.be

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, De openluchtzwemmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni