Eerste Tourdag in Brussel lokt half miljoen toeschouwers

© BRUZZ - Belga
06/07/2019
Updated: 06/07/2019 18.22u

Op zaterdagmiddag werd in het centrum van Brussel de 106de editie van de Ronde van Frankrijk officieel op gang geschoten. Van de 176 renners - onder wie 21 Belgen - was het uiteindelijk de Nederlander Mike Teunissen die de openingsetappe won. De eerste Tourdag lokte een half miljoen toeschouwers.

Op het middaguur verzamelden de renners op het Koningsplein voor de geneutraliseerde start. De officiële startceremonie vond vijf minuten later plaats bij de passage op de Grote Markt. Vervolgens fietsten de renners doorheen Molenbeek, waar de reële start plaatsvond.

Rond 16.50 uur kwamen de renners aan op de Koninklijke Parklaan in Laken voor de laatste 250 meter richting finish. Daar sprintte Mike Teunissen (Jumbo-Visma) naar zege en pakte hij de eerste gele trui. De Nederlander klopte Peter Sagan en Caleb Ewan.

Fanpark

Uit de officiële telling van de Brusselse politie in de vertrekzone bleek dat in het centrum van de hoofdstad zo'n 100.000 mensen op de been waren vóór de start van de Ronde van Frankrijk. Aan de aankomstzone rondom het Kasteel van Laken heeft de Brusselse politie in de namiddag 120.000 toeschouwers geteld. In totaal bracht de openingsrit zo'n 500.000 toeschouwers op de been in het gewest. Dat heeft de Brusselse politie gemeld op Twitter.

Al drie dagen komen er ook mensen langs in het Fan Park van de Grand Départ. Het was er ook zaterdag gezellig druk en de ligstoelen voor het grote scherm waren snel bezet toen de finale van de openingsetappe Brussel-Charleroi-Brussel aanbrak.

Zondag staat een tweede rit in Brussel op het programma. De renners werken dan een ploegentijdrit af over 27,6 km tussen het Paleizenplein en de Eeuwfeestlaan aan het Atomium. Het Fan Park op het De Brouckèreplein is nog tot zondag te bezoeken.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de Grand Départ in Brussel.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.