Efficiënt Anderlecht pakt volle buit bij Standard

© Belga
| Kompany was dolblij met de deugdoende zege in de classico.
Updated: 01-03-2021 - 06:15

Anderlecht heeft zondagnamiddag de topaffiche van speeldag 28 in de hoogste voetbalklasse op het veld van Standard met 1-3 gewonnen. Paars-wit toonde zich in een spektakelarme wedstrijd erg efficiënt.

Met Standard en Anderlecht stonden de nummers tien en zes uit het klassement tegenover elkaar. Beide teams mikken voluit op play-off 1 en konden zich in deze Clasico dus eigenlijk geen nieuw puntenverlies veroorloven. De fans van de Rouches zetten bovendien extra druk door voor de wedstrijd (tegen de coronaregels in) met honderden samen te troepen aan Sclessin om de spelersbus te verwelkomen.

Een gele kaart voor Kemar Lawrence zette meteen de toon voor een potig begin met veel strijd en inzet maar amper doelgevaar. De openingsgoal van Francis Amuzu halfweg de eerste periode kwam dan ook uit de lucht gevallen. De 21-jarige winger van Anderlecht strafte een misverstand in de Luikse verdediging af en scoorde zijn tweede van het seizoen vanuit een scherpe hoek. Standard ging op zoek naar de gelijkmaker maar moest na een kansarme eerste helft met een achterstand de rust in.

Na de pauze bleef het armoe troef in aanvallend opzicht. Standard-coach Leye trachtte de bakens te verzetten met enkele verse krachten maar het was Anderlecht dat aan bijna 100 procent bleef afwerken. In de 72e minuut haalde Lawrence plots uit met links en de Jamaicaanse verdediger zag zijn schot achter Bodart in doel verdwijnen.

Standard leek een vogel voor de kat maar Selim Amallah maakte het opnieuw spannend. Met een knappe trap zorgde de Luikse middenvelder tien minuten voor affluiten voor de aansluitingstreffer. In een prangende slotfase kwamen beide ploegen nog dichtbij een goal maar de Brusselse zege bleef op het bord. Invaller Mohammed Dauda maakte er in de slotseconden op de counter nog 1-3 van.

Luikse supporters blokkeren parking stadion

Na de verloren match van Standard Luik tegen Anderlecht hebben Luikse supporters zondag de uitgang van de parking van het stadion geblokkeerd. De ploegbussen van zowel Standard als Anderlecht konden daardoor niet vertrekken.

Volgens de politie verzamelden zich een zestigtal supporters van de Luikenaars aan de uitgang. De ploegbus van Anderlecht moest door de politie worden begeleid. Na het vertrek van de spelers keerde de kalmte terug. Ook voor de match verzamelden zich honderden Standard-supporters aan het stadion.

In het klassement wipt Anderlecht (45 punten) over Zulte Waregem naar de vijfde plaats. Standard (40 punten) blijft hangen in de brede middenmoot.

Later op de dag staan nog Beerschot/Moeskroen (16 uur) en STVV/Eupen (20.45 uur) op het programma. De 'Slag om Vlaanderen' tussen AA Gent en Club Brugge werd uitgesteld vanwege de coronagolf die de competitieleider treft.

Beluister hier de laatste aflevering van de Anderlecht-podcast van BRUZZ: 'Radio Radzinski'

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?