| De RSCA Ladies hadden zich voor het eerst geplaatst voor de Champions League. Hun verhaal was van korte duur.

Europees avontuur van RSCA Ladies zit erop

TDN
25/09/2019

Het Champions League-avontuur van de RSCA Ladies eindigt in de zestiende finales. De vrouwenploeg van Anderlecht verloor in Kazachstan de terugwedstrijd tegen Kazygurt met 2-0. De heenwedstrijd in het Astridpark was twee weken geleden op 1-1 geëindigd.

Anderlecht slaagde er voor het eerst in om zich via de groepsfase te plaatsen voor de eindronde van het kampioenenbal. Met Kazygurt lootten de vrouwen van coach Patrick Wachel een haalbare tegenstander, die eveneens poules moest overleven om de knock-outfase te halen.

Kranige Kazakken

De RSCA Ladies vergaten in Brussel de wedstrijd af te maken en bleven met tien speelsters steken op een gelijkspel. Een overwinning in Simkent volstond altijd voor een plek in de achtste finales. De inzet was een affiche tegen een échte topclub. Maar de Kazakse vrouwen weerden zich thuis kranig.

Anderlecht kwam er in de eerste helft amper aan te pas. Zonder de geschorste sterspeelster Laura Rus en aanvoerster Laura De Neve voetbalde de ploeg van coach Patrick Wachel in de eerste helft zonder ruggengraat. Het Europees ervaren Kazygurt kwam dan ook verdiend op voorsprong.

Strafschop nekt Anderlecht

RSCA moest herbronnen tijdens de pauze. Met Red Flame Jana Coryn werd ook extra vuurkracht tussen de lijnen gebracht. Na een uur rendeerde die aanvallende wissel. Anderlecht herstelde het evenwicht en nam de controle over, maar de kansen werden niet benut. Vanhamel, in Brussel nog goed voor de gelijkmaker, miste de belangrijkste.

In de slotfase kozen de Brusselse vrouwen vol voor de aanval. Maar in plaats van de 1-1 en verlengingen, kreeg Anderlecht het deksel op de neus. Het leer botste tegen de hand van De Caigny in het strafschopgebied, waarna Kazygurt vanaf de stip de 2-0 eindstand vastlegde. Zuur voor paars-wit, dat een abrupt einde ziet komen aan het Europees succesverhaal.

Landskampioen Anderlecht was het enige Belgische team in de Champions League voor vrouwenteams. Het was de eerste keer sinds het seizoen 2015-2016 dat een Belgische vrouwenploeg de knock-outfase bereikte. RSCA focust zich nu volledig op het verdedigen van zijn landstitel. Met 9 op 9 voeren de Brusselaars de stand aan.