FC Saint-Josse naar Turkije met gemeentelijk geld, onaanvaardbaar vindt oppositie

© FC Sint-Joost

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de 10.500 euro subsidies die FC Saint-Josse, voor het tweede opeenvolgende jaar, krijgt om in Turkije mee te doen aan een plaatselijk tornooi. "Het is jammer dat alle aandacht naar het voetbal gaat", stelt Frédéric Roekens van Groen. Bovendien krijgt de voetbalploeg een splinternieuw stadion van 14 miljoen euro.

Tijdens de laatste gemeenteraad, die vorige week woensdag plaatsvond, werd een subsidie van 10.500 euro toegekend aan voetbalploeg FC Saint-Josse. Dat bedrag is bedoeld om de club financieel te ondersteunen in aanloop naar de geplande reis naar het Turkse Eskisehir, tussen 12 en 19 april, waar 32 Tennoodse jonge voetballers zullen deelnemen aan een plaatselijk tornooi.

Oppositiepartij Groen betreurt de beslissing om opnieuw dezelfde club te subsidiëren. Want ook in dezelfde periode vorig jaar mocht FC Saint-Josse met gemeentelijk geld op reis naar het Marokkaanse Tanger. Voor deze reis ontving de club 10.950 euro. De twee steden zien de gemeente Sint-Joost graag komen, gezien de jumelage tussen de Brusselse gemeente en de twee steden.

Subsidie op maat

De beslissing wordt niet met hetzelfde enthousiasme onthaald bij oppositielid Frédéric Roekens (Groen). "Het is bijzonder jammer dat die subsidie opnieuw naar FC Saint-Josse gaat", zegt hij. "Waarom kan er in de plaats geen rugbyclub of taëkwandoclub op die manier ondersteund worden?"

"Bovendien is het zo dat er amper meisjes meegaan. Dat kunnen we niet aanvaarden. We kunnen zelfs niet uitsluiten dat het dezelfde spelers zijn die naar Turkije trekken als diegenen die vorig jaar naar Marokko trokken."

Roekens benadrukt wel dat de gemeente op structurele basis verschillende sportclubs en verenigingen ondersteunt met jaarlijkse subsidies. "Maar die extra financiële steun die FC Sint-Joost krijgt, dat is ongezien. Het lijkt wel een subsidie op maat van de voetbalclub."

BRUZZ kon de verdeling van de gemeentelijke subsidies voor dienstjaar 2019 inkijken. Daaruit blijkt dat zes sportclubs een jaarlijkse subsidie van 1.200 euro kregen, en nog eens zes andere clubs een bedrag tussen 2.200 en 3.200 euro. FC Saint-Josse kreeg, naast de 10.500 euro voor de reis, nog eens 4.000 euro uit de jaarlijkse subsidiepot.

Voetbalstadion van 14 miljoen

Bovendien kondigde Emir Kir al in 2018 de komst van een nieuw voetbalstadion aan voor FC Saint-Josse, met bijhorende omnisportzaal. Prijskaartje toen: zo'n acht miljoen euro. Ondertussen is dat bedrag van acht miljoen gestegen naar een goede veertien miljoen euro in de begroting van 2020.

"Voetbal is jarenlang ondergefinancierd gebleven in Sint-Joost. Dat maken we nu goed met een nieuw stadion én een omnisportzaal," zegt Kir.

Het project, dat volgens Roekens als 'megalomaan' wordt bestempeld, zit nog in de prille beginfase. Toch hoopt Kir in 2021 al te mogen beginnen met de bouw.

(Lees verder onder de foto)

voetbalstadion sint-joost
© gemeente Sint-Joost / Facebook
| Emir Kir hoopt dat de bouw van het stadion in 2021 kan beginnen.

Vriendjespolitiek

Rachid Zegzaoui, een fervente blogger uit de gemeente Sint-Joost, is niet verbaasd. "Het is algemeen geweten dat de voorzitter van FC Saint-Josse, meneer Hasan Salar, een zeer goede kameraad is van Emir Kir," zegt hij. "Zo'n reis naar Turkije is een mooie manier, zowel voor Kir als voor Salar, om de banden met het thuisfront te onderhouden."

"Bovendien is de verantwoordelijke van de sportdienst van de gemeente, meneer Zulfikar Kir, de neef van Emir Kir. En ook de schepen van Sport is een Turkse man die goede banden onderhoudt met Turkije. Geen wonder dat de subsidie groen licht krijgt."

'Meer vrouwen aanzetten'

Burgemeester Kir vindt het jammer dat "wat een heel mooie ervaring is voor de spelers van FC Saint-Josse, op zo'n manier politiek wordt uitgespeeld."

Hij verdedigt de beslissing om de subsidie toe te kennen door zich te scharen achter de goede organisatie van de club, die zowel structureel als op praktisch vlak in staat is om zo'n reis te organiseren. "Dat is niet weggelegd voor elke sportclub in Sint-Joost. Maar wij staan uiteraard open voor iedereen. Elke sportvereniging kan een subsidiedossier indienen bij de gemeente. Zo hebben we in het verleden onder andere een rugbyploeg en een zaalvoetbalploeg gesteund."

"De gemeente bekijkt bovendien wat er gedaan kan worden om sport te vervrouwelijken, zodanig dat de subsidies meer mensen en een diverser publiek raken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?