Gewest betaalt mee voor start Ronde van Frankrijk

© PhotoNews
| Rudi Vervoort (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD.)

Hoewel de Stad Brussel op eigen houtje de start van de Ronde van Frankrijk 2019 binnenhaalde, zal ook het Brussels Gewest mee betalen voor de komst van de wielerwedstrijd. De investering zou zichzelf moeten terugverdienen.

Begin juli 2019 mag Brussel het startschot geven voor de Ronde van Frankrijk. Het Brussels stadsbestuur had daar 5 miljoen euro voor over. Het Brussels Gewest was aanvankelijk niet betrokken, maar heeft daar bovenop ondertussen 1,3 miljoen euro uitgetrokken. Dat bevestigde minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) eerder in een parlementair antwoord.

20181205 FLITS Tour De France BRUZZ ACTUA 1641
© Photonews
| Burgemeester Philippe Close bij de presentatie van de Tour 2019.

Het geld is voor de gewestelijke toerismedienst Visit Brussels, die er onder meer het Huis van de Ronde op het De Brouckèreplein en een promotiefilmpje mee financierde. In aanloop naar de start volgt nog veel meer promotie, met bijvoorbeeld een gele aankleding voor het BIP-gebouw op het Koningsplein.

Volgens een studie zou elke geïnvesteerde euro collectief 1,5 euro opleveren. Vooral de toeristische sector, maar ook het imago van Brussel moet er wel bij varen. De Tourstart twee jaar terug in het Duitse Düsseldorf heeft volgens Deloitte bijvoorbeeld 1,5 miljoen overnachtingen gegenereerd en 63,8 miljoen euro opgeleverd. “Zelfs met een voorzichtigheidsmarge van 15 procent, blijven de gevolgen aanzienlijk,” aldus Vanhengel.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?