1436 Vivaldi Waterbus Redersbrug

1436 Vivaldi Waterbus Redersbrug

Van de Waterbus tot gratis overstapparkings: dit zijn de alternatieven tijdens de Tour

TDN
© BRUZZ
03/07/2019

Komend weekend start de Ronde van Frankrijk in Brussel. Door het Tourcircus wordt het voor automobilisten onmogelijk om zich op 6 en 7 juli een weg door de stad te banen. Om het verkeersinfarct te beperken, wordt het aanbod aan alternatieven uitgebreid. Een aantal diensten (MIVB, Villo! en overstapparkings) zijn zelfs helemaal gratis.

Le Grand Départ van de Tour de France zal naar schatting een miljoen koersliefhebbers naar Brussel lokken. Dat op zich is al genoeg om het verkeer helemaal stil te leggen. Behalve die massale volkstoeloop zijn er ook heel wat evenementen en de nodige infrastructurele ingrepen die het autoverkeer verder in de war sturen.

Neem de trein

Verschillende straten op het parcours zullen meestal tot 20 uur afgesloten worden, in de aankomstzones zelfs tot ’s nachts. Zelfs de Ring rond Brussel (R0) zal zaterdagvoormiddag (tot 14 uur) dicht zijn voor de openingsetappe. Er geldt ook een parkeerverbod langs het parcours. Het algemene devies luidt dan ook: kom niet met de wagen naar Brussel.

Alle mogelijke alternatieven worden aangewend om het de wielerfans zo makkelijk mogelijk te maken. Zo worden zaterdag en zondag veertig extra treinen ingezet, zowel naar als van Brussel. Reizen per trein kan trouwens aan een voordelig tarief.

Van vrijdagavond (19 uur) tot en met zondag zal een weekendbiljet de helft goedkoper zijn. Dat ticket geeft bovendien recht op korting voor de parkings van de NMBS, zoals in Schaarbeek.

Gratis openbaar vervoer

De MIVB breidt zijn metro-, tram- en busaanbod tijdens de eerste twee Touretappes in Brussel uit. Enkele bus- en tramlijnen moeten weliswaar rekening houden met onderbrekingen of omleidingen, maar de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij zal wel gratis te gebruiken zijn. De Lijn kondigt een aangepaste dienstregeling aan, maar geen gunstig tarief. Sommige buslijnen worden beperkt, omgeleid of tijdelijk afgeschaft vanwege wegafsluitingen.

Behalve de verplaatsingen met de MIVB zijn ook de 5.000 Villo!-fietsen gratis en dat al vanaf donderdag, wanneer de ploegenvoorstelling plaatsvindt op de Grote Markt. Ook gratis zijn de overstapparkings Coovi in Anderlecht (1.300 wagens) en Kraainem (1.500 wagens). Van daaruit kunnen automobilisten hun weg naar het parcours of het stadscentrum voortzetten met het openbaar vervoer.

Inhuldiging van de nieuwe Park  & Ride Coovi door het Gewestelijk Parkeeragentschap parking.brussels en Brussel Mobiliteit

| De nieuwe Park & Ride Coovi in Anderlecht zal gratis toegankelijk zijn.

Per boot, te voet en per fiets

Voor wie van Vilvoorde komt en niet van de trein houdt, is de Waterbus een valabel alternatief. Ook de frequentie van die vervoersboot wordt opgetrokken. De Waterbus vertrekt zaterdag en zondag uitzonderlijk aan Sainctelette om 19.00 uur en houdt halt aan Docks, de Heembeekkaai, de Cruise Terminal, Park Drie Fonteinen en de Steenkaai in Vilvoorde Centrum.

In Brussel verplaats je je komend weekend het snelst en het makkelijkst te voet of uiteraard met de fiets. Voetgangers en fietsers zijn de enigen die het parcours kunnen doorkruisen via een van de oversteekplaatsen na groen licht van seingevers. Deelstepgebruikers zullen met hun voertuigen niet toegelaten worden op de straten rond het parcours. Er geldt ook een parkeerverbod voor deelsteps.

Vanaf donderdag

Er wordt donderdag al verkeershinder verwacht. Enerzijds omdat het parcours opgebouwd wordt, anderzijds wordt het Tourfeest in de Vijfhoek al op gang geschoten. De ploegen worden voorgesteld op de Grote Markt en ook de Fan Village aan De Brouckère wordt ingehuldigd. Vrijdag zal de chaos in de stad meevallen, maar zullen de laatste voorbereidingen toch her en der voor wat hinder zorgen.

De echte problemen worden pas op zaterdag en zondag verwacht. Brussel Mobiliteit bundelde alle mobiliteitsinfo en tips op een nieuwe website, de Brusselse politie neemt de infoverstrekking over parkeren in Brussel voor zijn rekening. Ook houders van bewonerskaarten nemen daar best een kijkje om te weten of ze hun auto moeten verplaatsen.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Sport , Brussels Grand Départ , Le Grand Départ , Tour de France , Ronde van Frankrijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni