Gezien: fans hangen protestslogans aan Pro League-gebouw vanwege tijdstip Zwanzederby

MVDH
26/09/2023

Donderdag om 18.30 uur vindt voor het eerst in meer dan vijftig jaar opnieuw de zogenaamde Zwanzederby plaats, de stadsderby tussen RWDM en Union. Supporters zijn niet te spreken over het tijdstip van de aftrap, waardoor veel fans de wedstrijd dreigen te missen. Verzoeken van zowel supporters als de clubs zelf om de tijd aan te passen, vielen bij de Pro League op een koude steen. Een aantal fans besloot op een andere manier hun ongenoegen te uiten, zo is te zien op een RWDM-fanaccount op X (voorheen Twitter).

Donderdag 28 september moest een historische dag worden: de laatste Zwanzederby tussen RWDM en Union in eerste klasse dateert al van 1969. Maar verschillende zitjes op de tribunes van het Edmond Machtensstadion in Molenbeek dreigen leeg te blijven. De grootste supportersverenigingen van beide Brusselse clubs riepen eerder al op tot een boycot, uit protest tegen het tijdstip van de aftrap waardoor veel supporters omwille van hun werk of het drukke verkeer niet op tijd ter plaatse dreigen te raken.

De clubbesturen van Union en RWDM steunden de eis van de supporters en vroegen de Pro League om hierover samen te zitten. De organisatie hield echter het been stijf, daarbij verwijzend naar "de organisatorische ketting die achter een wedstrijd zit en die niet zomaar veranderd kan worden."

Die uitleg kon bij de fanclubs op weinig begrip rekenen en er werd al gewaarschuwd voor "bijkomende acties in heel Brussel." Geen loze woorden, zo blijkt dinsdag. Fans hebben de voormalige zetel van de Pro League aan de Houba de Strooperlaan getooid met beschuldigende slogans. "Voetbal na het werk en niet tijdens," of "Nils (kalendermanager Nils Van Branteghem, red.), kan jij dan onze kinderen ophalen?", is te zien op foto's die van de slogans werden gedeeld op X.

'Gebrek aan respect'

Volgens de fans wijst de beslissing van de Pro League op een gebrek aan respect voor de fans. Dat de inhaalwedstrijd om 18.30 uur moet beginnen, heeft te maken met een andere inhaalwedstrijd die diezelfde donderdagavond wordt gespeeld in Brugge. Daar is de aftrap om 20.45 uur. Bij het begin van het nieuwe tv-contract in 2020 hebben alle profclubs beslist om wedstrijden zoveel mogelijk te spreiden, zodat elke wedstrijd zoveel mogelijk aandacht krijgt in de media.

De supporters concluderen daaruit dat de commerciƫle belangen van tv-rechtenhouder Eleven/Dazn primeren. "Jullie ego's en geld vermoorden het voetbal van het volk," zo is te lezen in nog een slogan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni