Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeters én kroegen voor elk land. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen. Vandaag: Spanje, Engeland, Kroatië, Portugal en Bosnië.

Spanje

Successupporters hebben de voorbije jaren een kluif gehad aan Spanje. Drie opeenvolgende tornooien gewonnen, mét mooi voetbal. La Selección zal ook deze editie op fans kunnen rekenen. Wie dat met de nodige Spaanse sfeer wil doen, kan terecht in Casa Miguel op het Geuzenplein, niet ver van het Jubelpark. Doorgaans is de plek er eerder een voor supporters van Atlético Madrid, maar tijdens de wereldbeker wordt dat even vergeten. Binnen kan het krap worden, maar gelukkig kunnen de wedstrijden ook vanop het aangename terras gevolgd worden. Het publiek bestaat er voornamelijk uit jonge Spanjaarden die voor de Europese instellingen werken.

Wie het liever houdt bij oude Asturianen, zoekt zich beter een kroeg in de buurt van de Hallepoort of de Zuidwijk. In die laatste buurt biedt restaurant Turón in de Denemarkenstraat garantie op sfeer.

Wie het eens (net) buiten Brussel wil zoeken, kan nog terecht in Vilvoorde. Op de Mechelsestraat daar zijn verschillende Spaanse cafés als Peñarroya en De Ster waar u vanonder gezellig tl-licht de Spaanse ploeg kan aanmoedigen.

Casa Miguel - Geuzenplein 2

Turon - Denemarkenstraat 29, Sint-Gillis

Engeland

Na jaren van ontgoochelingen zijn de meeste Engelsen naar eigen zeggen bang om hun nationale ploeg aan te moedigen op druk bezochte plaatsen. De woonkamer geniet dus de voorkeur.

Wie toch de deur uit durft, komt bijvoorbeeld terecht in Churchill's, een echte Engelse pub in de Schildknaapstraat. U kan er voetbal kijken onder het goedkeurend oog van good old Winnie en andere Engelse iconen. Het grote voordeel is dat er weinig toeristen komen in vergelijking met O'Reilly's of andere Irish pubs in het centrum. Ze serveren overigens ook hamburgers, maar die kunnen we niet aanbevelen.

Churchill's - Schildknaapstraat 29, http://www.churchills.be/home/

Kroatië

De hoogopgeleide Kroaten die voor internationale instellingen werken blazen verzamelen in de Irish pubs Kitty O’Shea in de Europese wijk. Ook Rooster’s Bar, in het stadscentrum nabij de Brouckère, is in trek.

Café Chablond, nabij de Zavel, maakt het rijtje af. Dit café zou op de avonden van de Kroatische wedstrijden Kroatische wijn, kaas en ‘prosciutto’ aanbieden.

Café Chablond, Joseph Stevensstraat 12

Kitty O’Shea’s, Karel De Grotelaan 42

Bar Rooster’s, Grétrystraat 79

Portugal

Twee harde kernen voor Portugal: Sint-Gillis en de Flageywijk in Elsene. In Sint-Gillis volstaat het om even op stap te gaan langs de Waterloose Steenweg, waar u veel Portugese cafés vindt. Het volkse O Castiço op nummer 214 springt er wat ons betreft uit.

Andere hotspot is de buurt rond het Flageyplein. Op de hoek van de Kroonlaan en de Mouterijstraat ligt het toepasselijk genaamde café Portugal. Op de Brouwerijstraat vindt u dan weer Café Caramulo en even verderop op de Boondaalsesteenweg is er O Régua, onze persoonlijke favoriet.

U kunt de wedstrijden natuurlijk ook volgen vanop de oevers van de Vijvers van Elsene. Gewoon de oren open houden en u weet wanneer er gescoord wordt.

Café Portugal, Kroonlaan 106, Elsene

O Castiço, Waterlose Steenweg 214, Sint-Gillis

Bosnië

We hebben hard gezocht naar een plek waar de Brusselse Bosniërs verzamelen blazen voor het WK, maar die vooralsnog nog niet gevonden. Sommige Bosniërs melden ons dat hun gemeenschap te klein is voor een echt evenement. De zoektocht gaat onverminderd door, de pagina zal zeker geüpdatet worden zodra we een Bosnische 'hang-out' te pakken hebben. Maar ook uw tips zijn welkom!

Bekijk hier een kaart van de aangeraden cafés

WK-cafés

Het WK voetbal, dat is ook het moment waarop de Brusselse nationaliteitenpuzzel het zichtbaarst wordt, met vlaggen, toeters én kroegen voor elk land. We maakten voor u een hoogst subjectieve selectie van thuiscafés voor de aanhangers van de deelnemende landen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , WK-cafés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni