interactief

Hier kan je op groot scherm naar de Duivels-matchen kijken in Brussel

Updated: 18-06-2018 - 15:49

Acht Brusselse gemeenten plaatsen een groot scherm waar in totaal zo’n 15.000 mensen de matchen live kunnen volgen. Ook Schaarbeek heeft nu toelating gekregen om in het Crossingstadion het WK uit te zenden.

Acht Brusselse gemeenten zullen die wedstrijd live uitzenden op een groot scherm. Evere houdt het op de tweede wedstrijd tegen Tunesië. Met BRUZZ slaan we onze tenten op in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. Bekijk hieronder een overzicht van alle locaties. Aanvankelijk kreeg Schaarbeek geen toestemming om de WK-matchen uit te zenden in het Crossingsstadion, maar heeft hiervoor nu toch toelating gekregen.

Elsene – Sportcentrum Albert Demuyter (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 1.000 – 3.000)

De gemeente Elsene plaatste een reuzenscherm aan sportcentrum Albert Demuyter in de Voltastraat. Daar kunnen zo’n 1.000 mensen hun nationale helden in actie zien. Kabinetchef Minh-Chau Tran van eerste schepen Diallo (PS) hoopt dat de keuze voor een groter scherm bij de Elsenaren in de smaak zal vallen.

“Voor het EK in Frankrijk hadden we ook een scherm geplaatst, maar dat was met een afmeting van 3 op 5 meter redelijk klein. Daarom kozen we om voor dit WK een groter exemplaar te bestellen. Dat staat ook voor het eerst in openlucht, wat de beleving alleen maar ten goede zal komen.”

Tran verwacht in totaal zo’n 1.000 supporters. “We kunnen de capaciteit optrekken tot 3.000 wanneer dat nodig is. Maar we vermoeden dat we dit pas nodig zal zijn als België de halve finales of de finale bereikt”, aldus Tran nog. De wedstrijden van de andere landen worden hier niet uitgezonden.

Watermaal-Bosvoorde - Payfa-Fooseprezplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 4.000)

Ook Watermaal-Bosvoorde zet net als twee jaar geleden weer sterk in op de Rode Duivels. Het grote scherm heeft daar een plaatsje gevonden op het Payfa-Fooseprezplein, vlakbij het gemeentehuis. Dat biedt plaats aan 4.000 mensen.

Net als in Elsene, zullen ook hier enkel de wedstrijden van de Belgische ploeg te zien zijn. De randanimatie tijdens en na de wedstrijd zal zich bovendien beperken tot een paar eet- en drankstandjes.

Evere – Hoedemaekerssquare (enkel wedstrijd tegen Tunesië, capaciteit: 800)

Evere is het buitenbeentje in deze lijst. De gemeente combineert het jaarlijkse ‘Evere Feest’ op 23 juni. Op de Hoedemaekerssquare kunnen enkel die avond zo’n 800 mensen de Rode Duivels naar een overwinning schreeuwen. De sfeer zal er worden opgeleukt door een lokaal muziekgroepje en verschillende eet- en drankstandjes moeten er een oplossing bieden voor honger en dorst.

Molenbeek – Edmond Machtensstadion met BRUZZ (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 1.200 – 2.200)

De Molenbekenaren kunnen voor hun portie voetbal afzakken naar het Edmond Machtensstadion. De thuishaven van voetbalclub RWDM stelt de Goethalstribune open voor het grote publiek. Voor een zitje moet je 5 euro betalen, maar daar krijg je wel wat voor terug.

Jette – Spiegelplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 3.000)

In Jette is er dag en nacht gewerkt gewerkt om het Spiegelplein op tijd klaar te krijgen. De gemeente zendt op die plek alle matchen van de Rode Duivels uit. Het is meteen ook de gelegenheid bij uitstek om het nieuwe plein in te huldigen en de lokale handelaars te ondersteunen na de moeilijke maanden tijdens de werf.

Sint-Pieters-Woluwe – Dumonplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 2.000)

Het Dumonplein wordt the place to be in Sint-Pieters-Woluwe. De politie verwacht er een paar duizend supporters tijdens de groepsfase en houdt rekening met een scenario waarin de Rode Duivels verder doorstoten. “Als België helemaal tot op het einde meedraait, dan is er de mogelijkheid om de capaciteit op te drijven”, zegt Maarten Vicca van zone Montgomery. Toch bouwt hij ook enige voorzichtigheid in.

“Op 11, 12 en 13 juli vindt er in Brussel ook een Navo-top plaats. Het kan zijn dat de burgemeester dan in samenspraak met hogere instanties beslist om de grote schermen af te breken. Maar daar kunnen we nog geen uitsluitsel over geven”, rondt Vicca af.

Oudergem – Edouard Pinoyplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 2.400)

Oudergem wil niet onder doen voor buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe en installeerde daarom een scherm op het Edouard Pinoyplein. Na de poulefase stoppen hier normaal gezien de uitzendingen, maar daar kan nog een mouw aan worden gepast.

“Toen België het twee jaar geleden tot in de kwartfinales schopte, hebben we alsnog besloten de activiteiten verder te zetten. De kans bestaat dat we dat nu ook doen, al kunnen we daar voorlopig nog niets over zeggen”, zegt Vicca over deze gemeente.

Schaarbeek – stadion Crossing Schaarbeek (alle wedstrijden, capaciteit: 1.000)

Aanvankelijk kreeg Schaarbeek geen toelating om de WK-matchen uit te zenden op groot scherm. Burgemeester Clerfayt (Défi) gaf zijn akkoord om in het stadion van Crossing Schaarbeek de Rode Duivels te mogen aanmoedigen, maar kwam niet tot een akkoord met de ordediensten.

Diezelfde ordediensten hebben nu wel groen licht gegeven aan de gemeente, en dus worden in het Crossingstadion alle matchen van het WK uitgezonden op groot scherm. Tijdens de groepsfase is de inkom gratis, nadien betaal je 2 euro.


 

Sporting Flagey: WK voetbal

Het WK voetbal in Rusland, dat beleef je in Brussel met BRUZZ. In Sporting Flagey verzamelen we al het Brusselse WK-nieuws.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?