interactief

Hier kan je op groot scherm naar de Duivels-matchen kijken in Brussel

Updated: 10-07-2018 - 16:00

Acht Brusselse gemeenten plaatsen een groot scherm waar in totaal zo’n 20.000 mensen de WK-matchen van onze Rode Duivels live kunnen volgen. Met het overzicht hieronder weet je perfect waar naartoe om de nationale ploeg aan te moedigen.

Elsene - Kasteleinsplein

Heet van de naald deze 10 juli: ook op het Kasteleinsplein in Elsene komen er verschillende middelgrote schermen voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Een DJ zal er vanaf 18 uur het voetbalvuur aanwakkeren. "De lokale handelaarsvereniging had me dat gevraagd, omdat het nu om de match Frankrijk-België gaat. Voor de Fransen is dit zo'n beetje hún wijk", zegt burgemeester Dufourny (MR).

Elsene – Sportcentrum Albert Demuyter (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 1.000 – 3.000)

Daarnaast plaatste de gemeente een reuzenscherm aan sportcentrum Albert Demuyter in de Voltastraat. Daar kunnen zo’n 1.000 mensen hun nationale helden in actie zien. Kabinetchef Minh-Chau Tran van eerste schepen Diallo (PS) hoopt dat de keuze voor een groter scherm bij de Elsenaren in de smaak zal vallen.

“Voor het EK in Frankrijk hadden we ook een scherm geplaatst, maar dat was met een afmeting van 3 op 5 meter redelijk klein. Daarom kozen we om voor dit WK een groter exemplaar te bestellen. Dat staat ook voor het eerst in open lucht, wat de beleving alleen maar ten goede zal komen.”

Tran verwacht in totaal zo’n 1.000 supporters. “We kunnen de capaciteit optrekken tot 3.000 wanneer dat nodig is", aldus Tran nog. De wedstrijden van de andere landen worden hier niet uitgezonden.

Watermaal-Bosvoorde - Payfa-Fooseprezplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 4.000)

Ook Watermaal-Bosvoorde zet net als twee jaar geleden weer sterk in op de Rode Duivels. Het grote scherm heeft daar een plaatsje gevonden op het Payfa-Fooseprezplein, vlakbij het gemeentehuis. Dat biedt plaats aan 4.000 mensen.

Net als in Elsene, zullen ook hier enkel de wedstrijden van de Belgische ploeg te zien zijn. De randanimatie tijdens en na de wedstrijd zal zich bovendien beperken tot een paar eet- en drankstandjes.

Evere – Hoedemaekerssquare en parking Parijsstraat (wedstrijd tegen Tunesië en Brazilië)

Evere is het buitenbeentje in deze lijst. De gemeente combineert het jaarlijkse ‘Evere Feest’ op 23 juni. Op de Hoedemaekerssquare kunnen enkel die avond zo’n 800 mensen de Rode Duivels naar een overwinning schreeuwen. De sfeer zal er worden opgeleukt door een lokaal muziekgroepje en verschillende eet- en drankstandjes moeten er een oplossing bieden voor honger en dorst.

Later besliste de gemeente om voor de kwartfinale tegen Brazilië opnieuw een groot scherm te plaatsen. Deze keer is de parking op de hoek van de Parijsstraat en de Van Boeckelstraat the place to be.

Molenbeek – Edmond Machtensstadion met BRUZZ (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 1.200 – 2.200)

De Molenbekenaren kunnen voor hun portie voetbal afzakken naar het Edmond Machtensstadion. De thuishaven van voetbalclub RWDM stelt de Goethalstribune open voor het grote publiek. Voor een zitje moet je 5 euro betalen, maar daar krijg je wel wat voor terug.

Jette – Spiegelplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 8.000)

In Jette is er dag en nacht gewerkt gewerkt om het Spiegelplein op tijd klaar te krijgen. De gemeente zendt op die plek alle matchen van de Rode Duivels uit. Het is meteen ook de gelegenheid bij uitstek om het nieuwe plein in te huldigen en de lokale handelaars te ondersteunen na de moeilijke maanden tijdens de werf.

Sint-Pieters-Woluwe – Dumonplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 2.000)

Het Dumonplein wordt the place to be in Sint-Pieters-Woluwe. De politie verwacht er een paar duizend supporters tijdens de groepsfase en houdt rekening met een scenario waarin de Rode Duivels verder doorstoten. “Als België helemaal tot op het einde meedraait, dan is er de mogelijkheid om de capaciteit op te drijven”, zegt Maarten Vicca van zone Montgomery. Toch bouwt hij ook enige voorzichtigheid in.

“Op 11, 12 en 13 juli vindt er in Brussel ook een Navo-top plaats. Het kan zijn dat de burgemeester dan in samenspraak met hogere instanties beslist om de grote schermen af te breken. Maar daar kunnen we nog geen uitsluitsel over geven”, rondt Vicca af.

Oudergem – Edouard Pinoyplein (alle wedstrijden Rode Duivels, capaciteit: 2.400)

Oudergem wil niet onder doen voor buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe en installeerde daarom een scherm op het Edouard Pinoyplein. Na de poulefase stoppen hier normaal gezien de uitzendingen, maar daar kan nog een mouw aan worden gepast.

“Toen België het twee jaar geleden tot in de kwartfinales schopte, hebben we alsnog besloten de activiteiten verder te zetten. De kans bestaat dat we dat nu ook doen, al kunnen we daar voorlopig nog niets over zeggen”, zegt Vicca over deze gemeente.

Schaarbeek – stadion Crossing Schaarbeek (alle wedstrijden, capaciteit: 1.000)

Aanvankelijk kreeg Schaarbeek geen toelating om de WK-matchen uit te zenden op groot scherm. Burgemeester Clerfayt (Défi) gaf zijn akkoord om in het stadion van Crossing Schaarbeek de Rode Duivels te mogen aanmoedigen, maar kwam niet tot een akkoord met de ordediensten.

Diezelfde ordediensten hebben nu wel groen licht gegeven aan de gemeente, en dus worden in het Crossingstadion alle matchen van het WK uitgezonden op groot scherm. Tijdens de groepsfase is de inkom gratis, nadien betaal je 2 euro.

Sint-Joost-ten-Noode  Sint-Joostplein (achtste finale Rode Duivels en alle wedstrijden van kwartfinales tot finale)

De groepsfase kon je niet op een groot scherm volgen in Sint-Joost-ten-Noode, de volgende wedstrijden wel. “In de achtste finales zullen we enkel de wedstrijd van de Rode Duivels uitzenden”, laat de woordvoerder van burgemeester Emir Kir weten.

“Vanaf de kwartfinales zullen alle wedstrijden tot en met de finale op een groot scherm te zien zijn.” Het scherm komt er op het Sint-Joostplein. De toegang is er gratis. 

De volgende afspraak is op dinsdag 10 juli voor de halve finale tussen België en Frankrijk. Voor de gelegenheid vergroot burgemeester Kir de fanzone. Het hele Sint-Joostplein wordt een groot supportersplein.


 

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws. Met onder meer wedstrijdverslagen van voetbal, basketbal en hockey, maar ook portretten van Brusselse sporters.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?