© Photonews | Crouser, net na een kogelstoot in het London Stadium in 2017.

Kogelstoters zakken donderdag af naar De Brouckèreplein

04/09/2019

Met de Nieuw-Zeelander Thomas Walsh en de Amerikaan Ryan Crouser komen er twee zwaargewichten naar de Memorial Van Damme. De 43ste editie van de Memorial geeft donderdagmiddag op het De Brouckèreplein, op de vooravond van de atletiekmeeting in het Koning Boudewijnstadion, plaats aan de Diamond League van het kogelstoten.

"We houden van competities in de stad", lieten de twee kolossen in koor weten. "We tonen onze sport graag aan het publiek, om te laten zien hoe snel het gaat en ook om te genieten van de sfeer en de muziek", bevestigde Ryan Crouser. "Tijdens een meeting van de Diamond League staat het programma altijd goed vol. De sporten op de piste lopen dan vaak met de aandacht weg. Voor ons is de kans om in de stad te kunnen wedijveren, met het publiek vlakbij ons, een groot pluspunt."

Walsh, regerend wereldkampioen in zowel de zaal als de openlucht en dit jaar goed voor een worp van 22m44, zal zich moeten meten met Ryan Crouser, winnaar van de Olympische Spelen in Rio en auteur van de beste drie worpen van dit seizoen met 22m74, 22m67 en 22m62. "We hebben veel respect voor elkaar en we willen altijd de strijd aangaan."

Ook de Braziliaan Darlan Romani zou wel eens kunnen verbazen. Zijn verste worp van het jaar meet 22m61. De deelnemerslijst is indrukwekkend. Met zeven van de acht atleten die al verder geraakten dan 22 meter en eentje die uitkwam op 21m97, is het moeilijk om vooraf een winnaar uit te kiezen. Dit erkent ook Crouser. "Met de kwaliteit van de deelnemers, is het kogelstoten een van de moeilijkste disciplines om te winnen."

WR uit 1990

Het decennia oude wereldrecord van de Amerikaan Randy Barnes (23m12) van 20 mei 1990 leek lang onbereikbaar, maar lijkt een reële mogelijkheid voor de huidige generatie. "Het is belangrijk om te sport proper te houden. Veel mensen, zowel onterecht als terecht, denken dat sommige records niet geheel volgens de regels behaald werden", verklaarde Walsh. "Tegenwoordig gooien we vaak verder dan 22m en hoopt men op een dag voorbij die 23m te geraken, maar de weg blijft lang en we moeten blijven doorwerken."

"We gaan niet meer naar de zaal om daar sterk te worden en vervolgens te beginnen werpen. Vandaag werken we vooral aan de snelheid", preciseerde de Nieuw-Zeelander. "En aan de techniek", voegde Crouser

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, kogelstoten, Memorial Van Damme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni