| Sergio Gomez was met 2 goals de man van de wedstrijd op Mambourg.

Kompany krijgt een beetje lucht: RSC Anderlecht verslaat Charleroi

Thijs Roelen
27/11/2021

RSC Anderlecht heeft de lastige uitwedstrijd tegen Charleroi gewonnen. Na doelpunten van Refaelov en Sergio Gomez, werd het nog even spannend door een afstandsknal van Ilaimaharita. Sergio Gomez maakte aan die spanning vanaf de strafschopstip een eind. De 1-3 geeft trainer Vincent Kompany wat rust, nadat zijn positie afgelopen week in de media voor het eerst onder druk kwam te staan.

Na nog maar eens een gelijkspel, tegen KV Kortrijk, was het tegen Charleroi stilaan alles of niets. Afgelopen week werd voor het eerst openlijk de positie van trainer Vincent Kompany ter discussie gesteld in verschillende media. De club hield de rangen gesloten en zowel spelers als bestuur bevestigden hun vertrouwen in de coach. Dat nam niet weg dat een overwinning cruciaal was om de hoop op Play-Off I in leven te houden.

Buiten het teleurstellende spel en resultaat werd het Kompany vorige week kwalijk genomen dat hij geen enkele zelf opgeleide speler in de basisploeg had opgesteld. Daar bracht hij in Charleroi verandering in door Amuzu opnieuw aan de aftrap te brengen. Ook Gouden Schoen Refaelov mocht weer eens beginnen en, opvallend, Magallan bleef centraal achterin staan.

In die opstelling begon Paars-Wit opnieuw weinig overtuigend. Charleroi zette hoog druk en Anderlecht had moeite om het spel te maken en gevaar te stichten. Beide ploegen waren gelijkwaardig, maar veel doelgevaar werd er in de eerste helft niet gesticht. De eerste grote Anderlecht-kans kwam er pas na 25 minuten, toen Zirkzee Kouamé alleen op Charleroi-doelman Koffi afstuurde. Hij nam echter niet geweldig mee en moest finaal breedleggen op Amuzu, wiens inzet geblokt werd.

Beluister hier de laatste aflevering van Radio Radzinski, de podcast over RSC Anderlecht van BRUZZ.

Refaelov van afstand

Nadien nam Anderlecht steeds meer het initiatief in handen, maar opnieuw leverde dat niet veel gevaar op. 5 minuten voor rust mikte Sergio Gomez een vrije trap vanuit een zeer moeilijke hoek rechtstreeks op doel. Koffi was bij de pinken in de korte hoek. Niet veel later leverde een onderschepping van Olsson Refaelov een schietkans van afstand op. De Israëliër mikte op de kruising van het doel. Er was zowaar sprake van een beetje druk van Paars-Witte kant, want nog voor rust kreeg ook Cullen een schietkans van afstand. Zijn poging bleef wat verder uit de buurt.

Maar Anderlecht ging uiteindelijk wel met een voorsprong de rust in. Een knap afstandsschot van Refaelov, tussen verschillende Charleroi-spelers, verdween laag in de verre hoek.

27112021_Refaelov

| Lior Refaelov juicht nadat hij op slag van rust de 0-1 gemaakt heeft.

Die voorsprong gaf vertrouwen, maar na de rust nam de druk van Charleroi geleidelijk aan toe. Enorme mogelijkheden leverde dat opnieuw niet op, maar Anderlecht oogde wat angstig en kon bij momenten niet veel meer doen dan de bal wegschieten uit het eigen strafschopgebied. Pas na ruim een uur spelen kreeg Paars-Wit zelf een klein kopkansje via Murillo.

Inswinger van Sergio Gomez

Vanaf dat moment kwam de recordkampioen opnieuw beter in de wedstrijd. En dat leverde enigszins fortuinlijk opnieuw een doelpunt op. Sergio Gomez slingerde een vrije trap van ver buiten het strafschopgebied voor het doel. De bal stuiterde vlak voor Koffi, waar ook Magallan nog opdook, maar geen van beiden raakte de bal: 0-2.

Vrijwel direct daarna moest Van Crombrugge een inzet van dichtbij van Kayembe uit het doel houden, na een fout van Magallan. En even later was hij opnieuw cruciaal met een redding op een kopbal van Nicholson.

Toch nog even spanning

De wedstrijd rustig uitspelen, was Anderlecht opnieuw niet gegeven. Een kwartier voor tijd had Van Crombrugge geen antwoord op een afstandsknal van Ilaimaharita. De 1-2 wekte Charleroi opnieuw tot leven en Mambourg ging opnieuw volledig achter de Carolo's staan.

Het offensief van de thuisploeg bood Anderlecht wel wat extra ruimte. Een kopbal van Kouamé werd nog miraculeus uit het doel gehouden door Koffi. Vijf minuten voor tijd werd de ingevallen Verschaeren zeer licht aangeraakt in het strafschopgebied. Scheidsrechter Lambrechts herbeek de fase op het scherm en gaf uiteindelijk een penalty, die door Sergio Gomez werd omgezet tot de 1-3.

Nu lukte het Paars-Wit wel om zonder verdere schade het laatste fluitsignaal te bereiken. Een kopdoelpunt van Andreou in de slotminuut werd nog afgekeurd vanwege een duw. Het spel was nog altijd niet overtuigend, maar de overwinning was wel verdiend voor de recordkampioen. Dat geeft Kompany wat rust en betekent ook dat Play-Off I opnieuw binnen handbereik ligt.