Vincent Kompany loopt een blessure op tijdens vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal op 2 juni 2018
© PhotoNews | Vincent Kompany is een van de zeven Brusselaars die bondscoach Martinez selecteerde voor de interlands tegen Schotland en Ijsland.

Martinez selecteert 7 Brusselaars voor interlands tegen Schotland en IJsland

Godfried Roelant
© BRUZZ
31/08/2018

Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de vriendschappelijke interland tegen Schotland (07/09) en de eerste match in de gloednieuwe Nations League tegen IJsland (11/09). Bij de 27 namen zitten er traditioneel ook weer heel wat Brusselaars.

Je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd en dus moeten de Rode Duivels na een weergaloze derde plaats op het WK in Rusland al weer vol aan de bak. De oefeninterland tegen Schotland volgende week vrijdag is een opwarmertje voor de wedstrijd tegen IJsland in de nieuwe Nations League die vier dagen later op het programma staat.

In de 27-koppige selectie is er met Kompany, Boyata, Fellaini, Tielemans, Carrasco, Batshuayi en Lukaku plaats voor zeven Brusselaars. Verder mogen Vanaken, Trossard, Verstraete en Castagne hopen op hun eerste speelminuten in het shirt van de nationale ploeg.

Sterspeler De Bruyne ontbreekt door een blessure. Bondscoach Martinez stelde tot slot ook Thierry Henry aan als zijn assistent. In de pikorde schuift de gewezen Franse topspits zo een plaatsje op, van T3 naar T2.

Wat is de Nations League?

De Nations League werd door de leden van de Europese voetbalorganisatie UEFA goedgekeurd in 2014 en wordt nu voor het eerst georganiseerd. De bedoeling van de Nations League is om de inzet van de vele oefenwedstrijden die de nationale ploegen afhaspelen te verhogen. In totaal worden 55 deelnemende landen op basis van hun UEFA-coëfficiënt onderverdeeld in vier groepen.

België zit in de hoogste divisie waartoe ook landen als Frankrijk, Nederland en Duitsland behoren. Per divisie worden de landen onderverdeeld in groepen van drie. Zij spelen onderling zes wedstrijden tegen elkaar.

De groepswinnaars stijgen naar een hogere divisie en de laatste in stand zakt een groep. België werd uitgeloot tegen IJsland en Zwitserland. In juni volgend jaar maken de groepswinnaars van divisie A in een eindfase met halve finales en een finale onder elkaar uit wie het tornooi wint.

Maar ook voor de groepswinnaars uit de andere divisies kan het tornooi een absolute meerwaarde zijn. In maart 2020 spelen de verschillende groepswinnaars per divisie nog eens play-offs tegen elkaar om te bepalen welk land de divisie wint. De vier winnaars daarvan krijgen elk een rechtstreeks ticket voor het EK 2020. Daarin nemen vanaf nu 24 landen aan deel in plaats van 20 tijdens de vorige edities.

De vraag is wel in hoeverre de toplanden daarin geïnteresseerd zijn, want naast de Nations League wordt er nog altijd een klassieke kwalificatieronde gespeeld met 10 poules waarvan de groepswinnaars automatisch doorstoten naar het EK en de beste tweedes barrages spelen voor een extra ticket. Het is vooral een manier voor kleinere voetballanden om zich te plaatsen voor een Europees kampioenschap.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Sporting Flagey, Rode Duivels, Nations League, Henry

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni