Memorial in het teken van 50ste verjaardag van legendarische Belgische recordavond

© Belga
04/05/2022

De 46ste editie van de Memorial Van Damme, op 2 september in het Brusselse Koning Boudewijnstadion, staat in het teken van de vijftigste verjaardag van een van de meest legendarische atletiekavonden in de Belgische geschiedenis, zo maakten de organisatoren woensdag bekend tijdens een persmoment in de kantoren van titelsponsor Allianz.

De voorlaatste manche van de Diamond League gaat dan van start met een uurloop, waarin meerdere wereldrecords zullen worden aangevallen, als eerbetoon aan drie Belgische atleten die vijftig jaar geleden geschiedenis schreven op de Heizel.

Ronkende namen als Miel Puttemans, Gaston Roelants en Willy Polleunis waren op 20 september 1972 goed voor liefst vijf wereldrecords. Roelants was goed voor het uurrecord en de 20 kilometer, Puttemans schreef de wereldrecords op de 3 mijl en de 5.000m op zijn naam en Polleunis mocht verrassend huiswaarts met het WR op de 10 mijl.

"Zo'n avond vergeet je natuurlijk nooit meer," vertelde de intussen 74-jarige Polleunis woensdag. "Wat een memorabele gebeurtenis was dat ook. Drie atleten van dezelfde club (Daring Leuven, red.) die vijf wereldrecords verbeteren, dat zie ik nooit meer gebeuren. Die avond was ik eigenlijk de gangmaker voor Roelants, die zijn recordpoging had aangekondigd. Ik had tegen hem gezegd dat ik de eerste 14 à 15 kilometer wel als haas voor mijn rekening zou nemen en dat het nadien aan hem was. Maar goed, ook na 10 mijl (16,1km) kwam ik als eerste door en zo stond het record op mijn naam. Daar was Gaston natuurlijk niet al te blij mee," lachte Polleunis, die er begin september als toeschouwer ook bij zal zijn op de Memorial.

Veertien disciplines

De link tussen de Memorial en het werelduurrecord is niet ver te zoeken. Twee jaar geleden vestigde Mo Farah er een nieuw uurrecord en in dezelfde race snelde Bashir Abdi naar een nieuw wereldrecord op de 20km. "Deze keer zal tijdens de uurloop een aanval gedaan worden op de WR's op de 10 mijl en de 20km," vertelde meetingdirecteur Kim Gevaert. "We sluiten de avond af met de 5km, met daarin de wereldrecordpoging op de 3 mijl."

De veertien 'officiële' disciplines van deze Memorial werden eerder al bekendgemaakt. De mannen zullen er de 200 meter, 800 meter, 5000 meter, 400 meter horden, het polsstokspringen, het hink-stap-springen en het kogelstoten afwerken. De vrouwen zullen zich wagen aan de 100 meter, 400 meter, 1.500 meter, 3.000 meter steeple, 100 meter horden, het hoogspringen en het speerwerpen. Bij de mannen zal er ook nog een promotionele 400m zijn.

Het kogelstoten vindt al op donderdag 1 september plaats op een nog aan te duiden locatie in het centrum van Brussel, in het kader van de Urban Memorial.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni